Search
Close this search box.
Poletje v mestu

Izjava za medije: Poletje v mestu 2024

IZJAVA ZA MEDIJE

POLETJE V MESTU 2024

 

Spoštovani predstavniki medijev!

Na današnji novinarski konferenci v preddverju Gledališča Park so župan Mestne občine Murska Sobota, Damjan Anželj, direktorica Zavoda za kulturo, turizem in šport Murska Sobota, Brigita Perhavec, ter programska vodja ZKTŠ, Polonca Gjörek, predstavili raznoliko dogajanje v prihajajočih poletnih mesecih pod skupnim imenom Poletje v mestu 2024 v soorganizaciji Zavoda za kulturo, turizem in šport Murska Sobota in Mestne občine Murska Sobota.

Župan je napovedal, da letošnje poletje v mesto prinaša bogato festivalsko dogajanje, tako športno kot kulturno in zabavno, ki ga poleg Zavoda za kulturo, turizem in šport Murska Sobota organizirata tudi javna zavoda Mikk in RIS Dvorec Rakičan (javna zavoda bosta svoj program predstavila na lastnih novinarskih konferencah) ter številna društva in krajevne skupnosti. Konec meseca maja se bo v Murski Soboti ponovno odvil harmonikarski festival Pannoniaccordion, svoje visoke obletnice pa bodo, poleg Športnega društva Kupšinci (koncert Ljubavnici), obeležila še prostovoljna gasilska društva Markišavci, Pušča in Rakičan.

Na Soboškem jezeru bo 1. junija potekala regata in prvo tekmovanje v supanju, medtem, ko se bo ob njem odvilo Srečanje obvodnih krajev Slovenije.

SOČNA VILICA

Na Zavodu za kulturo, turizem in šport M. Sobota napovedujejo že deveto sezono kulinaričnega festivala Sočna vilica. Prvič bo s stojnic in »foodtruck-ov« zadišalo že v petek, 24. maja, med 11. in 20. uro. Tudi deveta sezona vabi na Slovensko ulico gostince od doma in drugod, pivovarje in vinarje, ki bodo poskrbeli za številna zadovoljstva obiskovalcev ob sončnih petkih vse do konca septembra.

FESTIVAL SOBOŠKI DNEVI 2024

Konec junija se bo v Murski Soboti odvil že 28. Festival Soboški dnevi. Od 14. do 28. junija se bo zvrstilo 24 dogodkov.

Festival se bo pričel 14. junija z Operno nočjo, ki se letos seli na novo lokacijo s prekrasno grajsko kuliso, odvila se bo namreč na grajski ploščadi.

Festivalsko dogajanje se bo nadaljevalo v petek, 21. junija, ko bodo na velikem odru v mestnem parku nastopili Orlek, ki letos obeležujejo 35. obletnico ustvarjanja, prekaljeni rokerji Big Foot Mama ter na grajskem dvorišču punk zasedba Alo!Stari, ki bo predstavila glasbo s svojega novega albuma.

V soboto, 22. junija, bodo festivalski oder zasedli večkrat nagrajena in izjemno priljubljena Klapa Kampanel, zasedba Parni Valjak, ki bo prihodnje leto obeležila že 50-letnico delovanja, tokrat pa prihajajo prvič z novim pevcem Igorjem Drvenkarjem in reški glasbenik Urban, frontman skupine Urban & 4, ki bo nastopil na grajskem dvorišču.

V nedeljo, 23. junija, pa bodo nastopili srbski glasbenik Relja Popović in Polkaholiki, ki pravijo, da so več kot le narodnozabavna skupina.

Na odru festivala se bodo predstavili tudi mladi glasbeniki z Odprtega odra Gledališča Park (dogodek bo to sredo, 15. maja), festivalsko dogajanje pa bodo vse tri dni  (21. 22. in 23. junija) obogatile predstave za otroke in družine.

Festivalsko dogajanje se bo nadaljevalo z dvema večeroma stendapa. 24. junija bo z Notranjim pirom na grajskem dvorišču nastopil Miha Šalehar, 25. junija pa bosta obiskovalce zabavala Žan Papič in Gašper BergantFejmiči: sama sta najboljša.

Na dan državnosti se bo odvila občinska slovesnost, ta bo v Gledališču Park.

Sledita dva večera klasične glasbe in svetovne folklore. Koncerta klasične glasbe bosta v evangeličanski cerkvi. Nastopila bosta kitarski duet in godalni kvartet.

Folkart večera se bosta odvila na grajski ploščadi. Letos bodo nastopili folkloristi z Nove Zelandije, Portugalske, Indije in Paname.

Festival Soboški dnevi 2024 se bo letos zaključil v kulinaričnem duhu – s Sočno vilico na Slovenski ulici.

 

Celoten program festivala bo objavljen v junijskih Soboških novinah, ki jih bodo prejela vsa gospodinjstva v mestni občini, na spletnih straneh www.zkts-ms.si in www.visitmurskasobota.si ter na družbenih omrežjih.

 

SOBOŠKO POLETJE IN SKRITO NA GRAJSKEM DVORIŠČU

Direktorica ZKTŠ M. Sobota je na novinarski konferenci predstavila tudi program festivalov Soboško poletje in Skrito na grajskem dvorišču. Tu je prišlo do večjih sprememb. Skritega dvorišča kot prireditvenega prostora ZKTŠ nima več, saj so zaradi prevelikih najemnih stroškov morali zapustiti objekt, kjer sta bila Hranilnica prekmurskih dobrot in TIC. S selitvijo iz teh prostorov nimajo več možnosti uporabe čudovitega dvorišča, ki je nudilo odličen prostor za koncerte, kakršne so prirejali tam – koncerte, za katere je bil potreben intimnejši prostor in so bili namenjeni glasbenim sladokuscem.

Tovrstne koncerte bodo odslej prirejali na grajskem dvorišču. Da pa se ne bi popolnoma izgubilo ime, ki označuje zvrst glasbenih večerov, se bo ta cikel koncertov odslej imenovali SKRITO NA GRAJSKEM DVORIŠČU.

Ker je letos finančnih sredstev iz proračuna manj, bodo vsi glasbeni dogodki ob petkih zvečer, in sicer Soboško poletje vsak drugi petek v juliju in avgustu na Trgu kulture, na ostale petke v juliju in avgustu pa bodo koncerti na grajskem dvorišču.

Program za otroke ostaja nespremenjen, lutkovne in lutkovno-igrane predstave bodo vsako soboto ob 10. uri na grajskem dvorišču.

Program: Soboško poletje

 1. 7. 2024 – Slovenski plesni ansambel Triglav iz Winnipega (Kanada) in Maja Keuc Amaya
 2. 7. 2024 – Alma del Viento
 3. 8. 2024 – Avtomobili
 4. 8. 2024 – Slavko Ivančič z bandom
 5. 8. 2024 – Aeternum

 

Program: Skrito na grajskem dvorišču

 1. 7. 2024 – Teo Collori in Momento cigano
 2. 7. 2024 – American music abroad
 3. 7. 2024 – Satori
 4. 8. 2024 – Daniel Caccia in trio
 5. 8. 2024 – Balladero

 

Vsi festivalski dogodki ostajajo za obiskovalce brezplačni, izjema je letos uvedena vstopnina za stendap v višini 10 evrov, vstopnice bodo na razpolago v Tic-u na Slovenski ulici.

Skupno bo za Poletje v mestu 2024 mestna občina namenila okrog 200.000 evrov.

Na novinarski konferenci se je župan zahvalil sponzorjem in donatorjem, ki omogočajo izvedbo kakovostnega programa za vse generacije.

 

 

Vstopnice

 • V predprodaji

 • Na dan dogodka

 • Dijaki, študenti, upokojenci

Bi želeli biti obveščeni

o novih dogodkih, predstavah in koncertih?

*S klikom na “DA želim biti obveščen!” se strinjate s prijavo na e-novice. Na vaš e-poštni naslov bomo občasno pošiljali promocijske, marketinške in prodajne vsebine. Svojo privolitev lahko kadarkoli prekličete. Več informacij najdete nas strani Varnost osebnih podatkov.

Skip to content