Delavnica na prostem več kot uspela

V soboto, 7. aprila 2018, je Zavod za kulturo, turizem in šport Murska Sobota skupaj z društvom Panonetum - Pot k samozadostnosti, v Krogu pri brodu na Muri, pripravil delavnico na prostem.

 »Da spoznamo priljubljeno rastlino čemaž, ki množično raste v teh gozdovih in da javnost poučimo, da ni vsaka trava užitna. Na kar nas je zopet tragičnoo opozorila smrt dveh Slovencev, ki sta jesenski podlesek zamenjala s čemažem. Čemaž je rastlina, ki jo lahko uporabimo na več načinov, a pri nabiranju moramo biti previdni. Svetujemo, da nabiramo vedno le 1 list in ne celotne šope, da ga pred uporabo pregledamo, saj se lahko hitro prikrade kakšen list, ki ni užiten, ali je celo smrtno nevaren« zbranim na delavnici pove Jakob Borovšak, član društva Panonetum.

Rastline so spoznali po sistemu spoznavanje, nabiranje, shranjevanje, uporaba.  Najprej so člani društva na kratko predstavili rastlinski svet ob Muri, sledilo je nabiranje na terenu in spoznavanje, po dobri urici nabiranja je sledila demonstracija priprave različnih jedi. Gordana Bači, predsednica društva je zbranim predstavila več načinov uporabe čemaža: »Čemaževe liste lahko posušimo, zmeljemo in dodamo grobi morski soli. Takšna zmes ostane vsaj eno leto in lahko izboljša marsikatero jed. Seveda pa sta zelo priljubljena pesto in čemažev skutni namaz.« Vse to so udeleženci delavnice, prišlo jih je 50, lahko poskusili. Ob tem so poskusili še juho iz koprive, divjega hmelja, pljučnika, krompira in smetane, ter čaj iz kopriv, pa tudi rogljičke s čemaževim pestom. Pesto iz čemaža, mladih kopriv ter divjega hmelja pa se je čudovito prilegel na sveže pečene langaše. Za zanimiv dodatek, ki ima podoben okus kot kisane kapre, so si udeleženci lahko konzervirali mlade popke (še ne odprte cvetove) čemaža. Polni idej in navdušenjem nad vsestransko uporabno rastlino ob reki Muri, se zbrani že veselijo naslednje rastline meseca.

Posnetek utrinkov z dogodka si lahko ogledate na povezavi: https://www.youtube.com/watch?v=gd5tJsUM2es&sns=fb

Fotogalerija