Prvi državni praznik športa obeležili tudi v Murski Soboti

Na praznik športa, 23. septembra, je bilo aktivno na in ob Soboškem jezeru. Športne aktivnosti, gostinska ponudba in glasba. Za vsakega nekaj.

 

V tednu od 23. do 30. septembra vsako leto poteka Evropski teden športa, od junija letos pa v Sloveniji praznujemo dan slovenskega športa. Za praznik je bil razglašen 23. september, na ta dan je bila leta 2000 na podelitvi olimpijskih odličij prvič zaigrana slovenska himna, in to kar dvakrat. Prvo zlato medaljo za samostojno Slovenijo je priboril veslaški dvojni dvojec Iztok Čop in Luka Špik, drugo pa Rajmond Debevec z malokalibrsko puško v trojnem položaju.

 

Dogodek v Mestni občini Murska Sobota je potekal ob Soboškem jezeru in na prireditvenem prostoru pri Expanu. Dopoldne, od 10. do 13. ure, so bile prireditev namenjene predvsem organiziranim skupinam kot so društva, podjetja, šole, idr. Od 15.30 do 20. ure pa za vse, ki so se želeli sami ali pod strokovnim vodstvom udeležiti športnih aktivnosti, torej družine in ostali posamezniki. Na ta dan so bili vsi rekviziti na prizorišču obiskovalcem na voljo brezplačno.

Cilj prireditve je bilo promoviranje zdravega načina življenja ter prostočasnih dejavnosti na in ob Soboškem jezeru pri Expanu ter predstavitev najrazličnejših možnostih rekreacije in zabave na tem prostoru. Tako je bilo na prireditvi za vsakega nekaj: razne športne aktivnosti na vodi (sup, surf, pedolino, kajak, kanu), razne športne aktivnosti na prireditvenem prostoru ob Expanu in okrog jezera (disk golf, footgolf, lokostrelstvo, paint ball, nordijska hoja in pohod,  joga, pravljična joga, vadba na elementih motorik parka,...). Športna unija Slovenije je izvajala meritve telesne pripravljenosti in obiskovalci so lahko pridobili certifikat European Fitness Badge. EFB vključuje sedem različnih vaj za oceno vzdržljivosti, moči, koordinacije in gibljivosti ter osebno telesne strukture in drže.

Dogodek je organiziral Zavod za kulturo, turizem in šport Murska Sobota z Mestno občino Murska Sobota v sodelovanju z različnimi klubi: Panexfun, Surf&Sup klub, PD Matica, Disc golf klub Murska Sobota, Kajak kanu klub Rotoattivo, Center za krepitev zdravja - Zdravstveni dom Murska Sobota in Športno unijo Slovenije. 

Fotogalerija