Praznik športa ob Soboškem jezeru

Kdo je športnik? Je to človek, ki se s športom ukvarja profesionalno, je to nekdo, ki se rekreira v svojem prostem času ali je to tudi tisti, ki se v službo pelje s kolesom ali gre peš?  Če velja za odrasle, naj se gibljejo vsaj 30 minut na dan in za otroke ter mladostnike vsaj 1 uro dnevno, nas je športnikov veliko.

Pa se sploh zavedamo pomena športa za naše zdravje? Redno gibanje in ukvarjanje s športom prinašata mnoge koristi. Zmanjšujeta tveganje za prezgodnjo smrt, zmanjšujeta tveganje za smrt zaradi srčne bolezni ali kapi, ki so vzrok za tretjino vseh smrti. Zmanjšujeta tudi tveganje za razvoj srčne bolezni ali raka debelega črevesa ter zmanjšujeta tveganje za razvoj sladkorne bolezni tipa II. Šport oz. gibanje pomaga preprečevati in zniževati povišan krvni tlak, ki muči tretjino odraslega svetovnega prebivalstva. Pri ženskah pomaga preprečevati osteoporozo in zmanjševati tveganje za zlom kolka. Zmanjšuje tveganje za razvoj bolečin v spodnjem predelu hrbta, spodbuja duševno blaginjo, zmanjšuje stres, občutke strahu, depresije in osamljenosti.

In morda je ravno zadnje našteto tisto, kar od športa pričakujemo v današnjem času. Hitri tempo življenja, ko le-to beži mimo nas in se ga včasih stežka zavedamo, prispeva k psihičnim težavam. In pogosto je šport oz. gibanje tisto, ki nas vsaj za nekaj minut dnevno »ustavi«, da se posvetimo sebi in svojemu telesu.

Ko se nadihamo svežega zraka na sprehodu, ko se zadihamo med tekom ali spotimo na kateri izmed vadb se nemudoma počutimo bolje. Dolgoročno pa s tem krepimo svoje duševno in fizično zdravje. Da bomo živeli dlje in bolj kakovostno. Da bomo prisotni tukaj in zdaj za svoje otroke.

In kako najmlajši dojemajo šport in gibanje v času skokovitega napredka tehnologije in hitrega tempa življenja? Jim dajemo vedeti kako pomembno je gibanje? Kakšen vzor smo?

Vzorci gibanja in športnega udejstvovanja, pridobljeni v otroštvu in adolescenci, se pogosteje ohranjajo vse življenje in zgradijo temelje za dejavno in zdravo življenje. Naj postane šport del vsakdana, približajmo gibanje otrokom, gibajmo se z njimi. Že danes, in jutri, in vsak dan.

Redno   gibanje   in   športno   udejstvovanje   pomagata   otrokom   in   mladim   zgraditi   in ohraniti zdrave kosti, mišice in sklepe, pomagata nadzirati telesno težo, razgrajevati maščobo ter pomagata   k   učinkovitemu   delovanju   srca   in   pljuč.   Gibanje   in   šport prispevata  k razvoju koordinacije  ter  pomagata  preprečevati  in   nadzirati občutke strahu in depresije. Gre za težave, ki se pri otrocih pogosteje pojavljajo ravno v zadnjem času, ki ga je zaznamovala pandemija. To je bil oz. je čas, ko še večji del dneva presedimo za ekrani, saj nas k temu silita tudi način šolanja in dela od doma.

Zato bodimo pri vzpodbujanju gibanja in športa pri otrocih še toliko bolj vztrajni. Mladi bodo tako dobili možnost za samo-izražanje, gradili samozavest, doživeli občutke uspešnosti, ustvarjali medsebojne odnose in se vključevali v družbo. Ti pozitivni učinki jim pomagajo, da se uprejo tveganjem in škodi, ki nastanejo zaradi zahtevnosti, tekmovalnosti, stresa in sedečega načina življenja, ki je zelo pogosto prisoten v življenju mladih.

Raziskave kažejo, da so otroci, ki se več gibajo in športno udejstvujejo bolj telesno dejavni in v šoli uspešnejši. Gibanje in šport koristita pri osvajanju preostalih zdravih načinov obnašanja, kot na primer izogibanje tobaku, alkoholu, uporabi drog in nasilnemu vedenju.

Bodimo torej športniki. Vsak dan.

Mi smo se športu posvetili tudi v četrtek, 23. septembra, na Slovenski praznik športa.

Pripravili smo športni dogodek za vse generacije – Praznik športa ob Soboškem jezeru. Odpravili smo se na pohod okoli jezera in se udeležili nordijske hoje.  Dopoldanski program je bil namenjen osnovnošolcem, popoldne, od 16. do 19. ure pa smo se na športnem prizorišču zabavali prav vsi. Razgibali smo se na jogi, aerobni vadbi, v disc golfu in foot golfu. Pripravili smo paintball, lokostrelstvo, vodeno vadbo v motoričnem parku, meritve telesne pripravljenosti in veliko več. Udeležba na dogodku in uporaba športnih rekvizitov je bila za udeležence dogodka brezplačna.

Fotogalerija