Omejitve pri izvajanju športnih programov za obdobje 26. 4. – 2. 5.

Spoštovani,

Obveščamo vas, da je Vlada RS na 71. redni seji dne 21. 4. 2021 potrdila novi Odlok o začasnih omejitvah pri izvajanju športnih programov, ki predvideva dodatna sproščanja na področju športa.

Obenem je Vlada določila nova sproščanja začasnih omejitev tudi na drugih področjih, ki prav tako vplivajo na izvajanje športne dejavnosti.

Dodatna sproščanja so posledica prehoda Slovenije iz v "rdeče" v "oranžno" epidemiološko fazo.

Novi Odlok o začasnih omejitvah pri izvajanju športnih programov stopi v veljavo v ponedeljek, 26. 4. 2021.
Na Direktoratu za šport pri Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport so pripravili pregledno razlago veljavnih ukrepov in na ta način olajšali njihovo razumevanje.


Bistvene novosti novih omejevalnih ukrepov so:
1. Odpravljene so omejitve pri izvajanju športne vadbe športnikov (treningov). Po novem se treningi lahko izvajajo kontaktno za vse starostne in kakovostne skupine športnikov brez izjem, ob upoštevanju priporočil NIJZ in panožnih protokolov.
2. Odlok po novem dovoljuje izvajanje vseh športnih tekmovanj, ki so del uradnih tekmovalnih sistemov ne glede na starostne kategorije športnikov in kakovostni nivo.
3. Športno rekreativno vadbo je še naprej dovoljeno izvajati individualno oziroma v skupinah do 10 oseb pri čemer minimalna medosebna razdalja med izvajanjem športne dejavnosti ni več določena.
4. Redno tedensko testiranje je doučeno tudi za udeležence programov strokovnih usposabljanj v športu.
5. Odlok širi nabor priznanih cepiv na predlog Ministrstva za zdravje. Po novem so priznana tudi cepiva Janssen-Cilag (Johnson in Johnson), Sputnik V (Russia’s Gamaleya National Centre of Epidemiology and Microbiology ), CoronaVac (Sinovac Biotech) in COVID-19 Vaccine (Sinopharm).
6. Od  23. 4. 2021, ni več omejitev pri prehajanju med statističnimi regijami.

Novi Odloki so objavljeni v Uradnem listu RS št. 63/21, ki je dostope na povezavi: https://www.uradni-list.si/_pdf/2021/Ur/u2021063.pdf

Za morebitna dodatna pojasnila smo vam na voljo.

Bodite dobro in ostanite zdravi.

Obvestilo pripravil: Zvijezdan Mikić, višji svetovalec, direktorata za šport