Lutkovni abonma 2015/16

POVABILO K VPISU ABONMAJEV 2015/16

V četrtek in petek, 17. in 18. septembra 2015, od 14. do 17. ure vabimo DOSEDANJE abonente LUTKOVNEGA IN GLASBENEGA ABONMAJA, da potrdijo svoje abonmaje po telefonu 02 521 43 81.

LUTKOVNI ABONMA 2015/16

V Lutkovni abonma bo vključenih 6 odličnih predstav različnih slovenskih gledališč primernih za otroke od 3. do 8. leta. Zvrstile se bodo enkrat mesečno (načeloma ob ponedeljkih) od oktobra 2015 do marca/aprila 2016. Vse predstave bodo v Gledališču Park. Dogovorili smo gostovanja petih predstav, zadnjo bomo izbrali iz aktualne sezone.

PROGRAM LUTKOVNEGA ABONMAJA 2015/16

oktober 2015

Eka in Brina Vogelnik: MOJCA POKRACULJA, Lutkovno gledališče Ljubljana

Režija: Eka Vogelnik. Nastopajo: Klemen Janežič, Matevž Müller, Polonca Korez, Iztok Lužar.

Mojca Pokrajculja je naša stara, med otroki najbolj priljubljena ljudska pripovedka, ki je v knjižni obliki prvič izšla leta 1954. Nedolžni zajec je bil v njej po krivem obsojen, ker je najmanjši in najšibkejši v družbi. Zvita lisica pa vse ogoljufa in za to nič ne odgovarja. Pred nami je sodobna Mojca, ki v odnosih zrcali današnji duh časa. Odnosi so pomembni in prav je, da povemo svoje mnenje in se zavzamemo za resnico in pravico. Tako se naš pogumni zajček postavi zase... Sploh pa je veliko bolj prijetno deliti lonec medu z drugimi in pri tem uživati s svojimi prijatelji. Premiera bo konec septembra 2015, zato fotografij še ni.

november 2015

Kajetan Kovič - Jerko Novak: MAČEK MURI, SLG Celje

Režija: Matjaž Latin. Igrajo: Andrej Murenc, Manca Ogorevc, Bojan Umek, David Čeh, Igor Žužek, Minca Lorenci, Damjan M. Trbovc, Aljoša Koltak, Tanja Potočnik.

Kajetan Kovič je eden najboljših sodobnih slovenskih pesnikov in pisateljev. V otroški literaturi je ustvaril večne junake, ki razveseljujejo generacijo za generacijo otrok in tudi odraslih. Njegovo kultno mačjo pravljico Maček Muri (1975) je za celjski oder priredila Romana Ercegovič. Le kdo ne pozna črnega simpatičnega mačkona Murija, ki je prav po mačje zatrapan v najlepšo izmed vseh muc, Muco Maco. Ljubezenska zgodba med Murijem in Maco se prepleta z zgodbo o roparju Čombi, ki s svojimi vragolijami ne da spati policajema Muclju in Maclju. In ne samo to – Veliki Čombe prijateljuje z Muco Maco in dela Mačka Murija prav pošteno ljubosumnega ... V predstavi bodo v živo odpeti songi Jerka Novaka, ki so danes skoraj že ponarodeli.

december 2015

Saša Eržen: TI LOVIŠ!, Lutkovno gledališče Ljubljana

Režija: Silvan Omerzu. Nastopata: Martina Maurič Lazar in Brane Vižintin.

V eni najbolj znanih in najkrajših slovenskih ljudskih pripovedk pes lovi zajca, ker mu je ta ukradel čevlje. Pripovedka je bila navdih za sodobno odrsko različico, v kateri sta zajec in pes soseda, ki se ves čas pričkata, primerjata in tekmujeta med sabo, saj sta zelo različna. Imata pa tudi nekaj skupnega – oba rada tečeta, se lovita in igrata ... Veseloigra s tekom in petjem je v režiji likovno izčiščena, glasbeno navdušujoča, igriva in dinamična. Pred nami se razvije napeta in prav do konca zanimiva tekma med sosedoma, ki postaneta prijatelja. Na 7. bienalu lutkovnih ustvarjalcev Slovenije v Mariboru je predstava Ti loviš! Lutkovnega gledališča Ljubljana prejela dve nagradi: nagrado za igro in animacijo ter nagrado za režijo.

januar 2016

HUDA MRAVLJICA, Zavod EN KNAP, Ljubljana

Režija in koreografija: Iztok Kovač. EnKnapGroup / Luke Thomas Dunne, Ida Hellsten, Bence Mezei,

Ana Štefanec, Tamás Tuza, Tanja Skok.

Bila je huda mravljica…, ki je drugim mravljicam nagajala pri delu in igri, jih cukala in strašila, po tleh metala bananine olupke, brez prestanka rigala, povrhu vsega pa napadla še bika in ga pohrustala. Ampak s takim obnašanjem ni prišla daleč. Kmalu namreč ni bilo nikogar več, ki bi mu lahko nagajala in ga strašila. Sredi ruševin in črepinj je ostala čisto, čisto sama … Čeprav se je do drugih mravljic grdo obnašala, pa ji tega ne zamerijo in ji slabega ne vrnejo z enakim. Sprejmejo jo medse in ji dajo priložnost, da popravi škodo, ki jo je povzročila. Interaktivna plesna predstava za najmlajše gledalce je nastala po motivih že skoraj ponarodele otroške pesmice Branka Rudolfa in Marijana Vodopivca Huda mravljica, ki je v različnih duhovitih izvedbah rdeča nit predstave in dobi, čisto po ljudsko, nov, drugačen konec. Predstava z glasbo, plesom in besedo pripoveduje preprosto zgodbo o odraščanju, o sprejemanju odgovornosti in sodelovanju.

februar 2016

Jan Malik: ŽOGICA MAROGICA, Lutkovno gledališče Maribor

Režija: Tine Varl. Nastopajo: Miha Bezeljak, Barbara Jamšek, Danilo Trstenjak, Elena Volpi.

Babica in dedek že dolgo živita sama in si močno želita otrok. Kar naenkrat pa skozi okno prileti žogica, ki govori! Lačna je, zato dedek in babica odhitita po mleko in kruh. Ko je žogica sama doma, jo skozi odprto okno opazi Zmaj Tolovaj. Vabi jo, naj gre z njim, da se bodo njegovi zmajčki lahko igrali z njo. Žogica se sprva brani, ko pa po nesreči razbije lonček, se hitro oprime zmajevega repa in skupaj odletita. Žalostna dedek in babica jo gresta iskat, povsod povprašujeta po njej, dokler na visokem drogu na koncu mesta ne zaslišita drobnega glasu ... Žogica Marogica je bila ena izmed najbolj priljubljenih predstav LGM vse od njene prve uprizoritve v letu 1985. Izvedena je bila več kot 550-krat. V mariborskem lutkovnem gledališču so svojo veliko uspešnico s čudovitimi izvirnimi marionetnimi lutkami Antona Jezovška obnovili, saj jih je zanimalo, kako jo danes sprejemajo gledalci, koliko čara še ima pihanje zmajev in nostalgično prepevanje z Dedkom in Babico ...

marec 2016

Max Velthuijs: ZALJUBLJENI ŽABEC, Lutkovno gledališče Fru-Fru

Scenarij, režija in dramaturgija: Jelena Sitar.

Igrata: Marjan Kunaver in Irena Rajh Kunaver.

Zaljubiti se! Ha, to sploh ni preprosto. Najprej je tu kup fizičnih nadlog, kot so pospešeno bitje srca, oblivi vročine in tresenje mraza. In če slučajno veš, kdo je ta, ki ga ljubiš, ne veš glavnega: ali on ljubi tebe?! In kako to zvedeti? Za to potrebuješ velikanski pogum, kajti, če bo odgovor ne, je vse zaman … In kaj je žabcu rekla račka? Ja, seveda, konec je srečen. Ljubezen ne pozna meja! Kratke zgodbe Maxa Vetlhuijsa o žabcu, ki je tak, kot smo mi vsi, veliki in mali, so danes že klasika na policah otroške literature. Žabcu delajo družbo lepa bela račka, gospodinjski pujsek in učeni zajec. Tokrat je pred nami zgodba o tem, kako se imamo radi.

CENA ABONMAJA: 22 EVR

CENA VSTOPNICE: 5 EVR

Povezane vsebine