Victoria Chaplin in Jean-Baptist Thiérrée

Nevidni cirkus (Le Cirque Invisible)

Gledališče Park

Francija

cirkuško-gledališka predstava

Victoria Chaplin in Jean-Baptiste Thiérrée sta živi odrski
legendi in njun čisto poseben cirkus že štirideset let
navdušuje publiko po vsem svetu.

Victoria Chaplin, četrti otrok Oone in Charlesa Chaplina, je bila rojena v Kaliforniji. Zaradi tako imenovanega lova na čarovnice razvpitega senatorja Josepha McCarthya, se je v petdesetih letih družina preselila v Švico, kjer je Victorija študirala balet in klasično glasbo.

Jean-Baptiste Thiérée je začel svojo kariero v zgodnjih šestdesetih kot obetaven filmski in gledališki igralec, med drugimi pri Alainu Resnaisu, Federicu Felliniju in Petru Brooku.

Zgodba Victorie in Jeana Baptista se bere takole:

Jean Baptist se je zastrmel v časopisni članek s fotografijo osemnajstletne Victorie Chaplin z očetom, v katerem je Victoria govorila o svoji želji, da bi postala klovnesa. Napisal ji je pismo in Victoria mu je povsem nepričakovano odgovorila.

V tistem času se je Jean-Baptist, razočaran nad meščanskim gledališčem, ki ni bilo v sozvočju s sodobnostjo, že približeval cirkusu. A želel si je drugačnih, nekomercialnih predstav, brez mučenja živali, polnih poezije in domišljijskih prizorov. Ko se mu je pridružila Victoria, sta začela uresničevati skupne sanje in se z vsako novo predstavo približevalti temu, kar sta danes - izjemna artista.

Predstava Nevidni cirkus potuje po svetovnih odrih že dvajset let. V njej izvajata vragolije, ki jih običajno ne pripisujemo ljudem njune starosti; Victoria in Jean-Baptiste sta takšna, kot da sta samo za hip stopila pred nas iz kakšne pravljice in se bosta po predstavi tja tudi vrnila. Pri njiju so se navdihovali znani ustvarjalci Cirque du Soleil kot tudi vse generacije novega cirkusa, ki je danes postal zelo pomembna gledališka zvrst.

O predstavi so pisali:

»Čista radost za vsakogar!« Le Mond

»Mož in žena, Jean-Baptiste Thiérée in Victoria Chaplin, sta nenavaden par. On arhetip prismuknjenega starejšega gospoda z neukrotljivimi belimi kodri, širokega nasmeha, ona tiha, brezčasno lepa, z dolgimi, črnimi lasmi in z izrazom nenehnega čudenja. Prav to nasprotje je ogrodje njune dveurne predstave, s katero vedno znova očarata in zabavata publiko. Thiérée s svojim prismuknjenim iluzionizmom, Victoria s svojo edinstveno transformativno umetnostjo, ki jo je nemogoče ubesediti. To so trenutki razigrane kreativnosti, ki razodevajo genialnost njunega sodelovanja. Veterana komedije skupaj vztrajata že več kot 40 let in tudi v prihodnosti ni strahu, da bi želela odrasti in oditi z odra. The British Theater Guide

»Veličasten praznik domišljije!« Metro

»Nevidni cirkus je predstava za vse, tudi najbolj trdosrčne. Polna je bistroumnih, neverjetnih, edinstvenih in izjemnih idej. Preprosto razumljiva predstava, v kateri ne smete zamuditi niti trenutka!« Stage

»Ta par duhovitih in domiselnih sanjačev nas želi preprosto zabavati in očarati« The Times

Predstava gostuje v našem mestu v okviru EPK Maribor 2012 kot del projekta ODER MED NEBOM IN
ZEMLJO. Videti jo bo mogoče samo v Murski Soboti.

PREDSTAVATRAJA PRIBLIŽNO DVE URI.

Fotogalerija