V. V. Majakovski

Misterij Buffo

Gledališče Park

četrta abonmajska predstava 2013/14

SNG Drama Ljubljana
»kje smo in kam gremo«

Režija: Aleksander Popovski.
Igrajo: Janez Škof, Silva Čušin, Tadej Toš, Barbara Cerar, Valter Dragan, Bojan Emeršič, Maša Derganc, Klemen Slakonja, Uroš Fürst, Iva Babič, Klemen Janežič.

Spoštovani abonentke in abonenti obeh gledaliških abonmajev,
januarja si boste vsi ogledali enako predstavo, v sredo abonenti Abonmaja komedija, v četrtek abonenti Abonmaja drama/komedija.

Misterij Buffo opisuje pot poslednjih 11 preživelih, zbranih na Noetovi barki - gumenjaku, v obljubljeno deželo. Majakovski je igro napisal leta 1918 za proslavo prve obletnice oktobrske revolucije in jo opisal kot »herojska, epska in satirična upodobitev naše dobe«. Osnovna vsebinska okvirja sta "nov vesoljni potop in misterij oz. človekovo potovanje k rešitvi." Majakovski svoje junake popelje v obljubljeno deželo, v komunizem, ustvarjalci pa so želeli poiskati lastno pot do obljubljene dežele in poskušali ponuditi odgovor na vprašanji, kje smo in kam gremo.
O predstavi so pisali:
»Misterij Buffo je izvrstna predstava, polna humorja, ki ga je vpisal že avtor  teksta, pa tudi onega, ki ga z današnje perspektive vpisujejo ustvarjalci predstave, poigravajoč se tako s spodletelo izkušnjo socializma kot z novimi zahtevami po pravičnejši družbi. Liki so igralsko izdelani do podrobnosti, izvrstni so Janez Škof, Bojan Emeršič, Barbara Cerar, Tadej Toš, Klemen Slakonja, Uroš Fürst in vsi drugi.« Dnevnik

»… Pred nami je zbirka samih originalov, komično zaznamovanih in satirično izkrivljenih, ki svoj beg s potopljene Zemlje, ki za povrhu še zoprno pušča, razume predvsem kot igrivo gledališko popotovanje, na katerem si je mogoče ob pomoči značilnih misterijskih oziroma bibličnih vsebin dati burkaškega duška, pri tem izreči posamezne poante tudi na lasten, (meta)teatrski račun, predvsem pa na račun današnjega časa. Uprizoritev, izvedena v prepoznavnem režiserjevem slogu, ki je blizu popularnemu (glasbenemu) šovu, v katerem z mizanscensko lahkotnostjo preigrava tudi uprizoritveno najtežje situacije, in dogajanje – ob neizbežni asistenci dobro razpoloženih igralcev – opremlja z detajlirano invencijo, je tako hkrati lagodna in zagrizena, fragmentirana in celovita, odprta v avditorij in »samozadostna«, kolikor je treba. Presežna je uprizoritev zlasti v nekaterih nastopih komentatorja Janeza Škofa, v nasilno prekinjenih čehovovskih intervencijah Silve Čušin, v prostodušnih proletarskih posegih Bojana Emeršiča, duhovitih damskih vsiljivostih Maše Derganc ali pevskih intonacijah duhovnika Klemna Slakonje, nič manj prezentni v svojih vlogah niso Tadej Toš, Barbara Cerar, Valter Dragan, Klemen Janežič, Uroš Fürst in Iva Babić.« Delo

cena vstopnic za izven: 18 EUR, 16 EUR: dijaki, študenti, upokojenci

Fotogalerija