LUTKOVNI ABONMA 2019/2020

PROGRAM LUTKOVNEGA ABONMAJA 2019/20

 

Gledališče Park, oktober 2019

pripovedovalsko-glasbena predstava

ZA DEVETIMI GORAMI, Cankarjev dom

Pripoveduje: Anja Štefan. Glasba: Boštjan Gombač – klarinet, piščali, zvočila; Janez Dovč – harmonika, zvočila.

 

Pesnica, pisateljica in pripovedovalka Anja Štefan bo zgodbe zajemala iz svoje knjige slovenskih pripovedi Za devetimi gorami, zakladnice dolgih in kratkih, znanih in manj znanih, vsakdanjih in čudežnih pravljic, ki nam odkrivajo življenjske modrosti in resnice. Boštjan Gombač in Janez Dovč, vsestranska glasbenika z dolgoletnimi izkušnjami v ljudski in avtorski godbi, pa bosta besedam dodala glasbeni odmev.

Gledališče Park, november 2019 

igrano-lutkovni muzikal

Joseph Nzobandora - Jose: SUPER BRINA, Gledališče MalihVelikih, Ljubljana

Režija: Joseph Nzobandora - Jose. Igrata: Ana Ruter, Joseph Nzobandora - Jose. Glasba: Murat & Jose.

 

Deklica Brina zna brati, pisati, šteti in tudi zelo rada računa. Še raje pa se igra s svojim mačkom Zdenkom. Zakaj pa je Brina super? Kaj je njena super moč? Da leti kot Superman? Da premetava skale kot Peter Klepec? Ne, ne ... Brina je super Brina, ker vsakemu pomaga, tudi če je zgaga!  Zgodba se zaplete, ko pohlepni Zlatoljub odkrije zlato, ki leži natanko pod Brininim drevesom. Na vsak način se ga hoče polastiti, Brina pa se mu upre …

Gledališče Park, december 2019

igrana predstava

Tamara Matevc: BRUNDAGRRRROM!, Gledališče Koper

Režija: Jaka Ivanc. Igrata: Luka Cimprič, Tjaša Hrovat.

 

Deklico Živo in medveda Milka poveže naključje, ko se Živa izgubi v gozdu in se zateče v Milkov brlog, ko tega ni doma. Lačna in žejna si postreže z dobrotami, ki jih najde, kar Milku seveda nikakor ni všeč. Nastale okoliščine bi lahko zanetile hud prepir in zamere, če se naša junaka ne bi odločila, da iz nasprotnikov raje postaneta prijatelja, kajti takrat je vendar mogoče skoraj vse. S ščepcem prave čarobne besede brundagrrrom pa čisto vse!

Gledališče Park, januar 2020

igrano-lutkovna predstava

Milko Matičetov: ZVERINICE IZ REZIJE, Lutkovno gledališče Ljubljana

Režija: Maruša Kink. Nastopajo: Polonca Kores, Katja Povše, Miha Arh.

 

Rezijanske zverinice in njihove poučne pravljice, ki jih je na rezijanskem območju zbral in raziskoval dr. Milko Matičetov, so že več kot štirideset let del otroštva številnih generacij otrok.

Naše tri lisičice iz zgodbe Tri botre lisičice si ob preganjanju časa pripovedujejo talisičje zgodbe. Predstava gledalcem prinaša duh Rezije, surovost pravljic in njihovo življenjskost – brez olepšav, tako, kot pač je. Takrat in zdaj. Zakoni živalskega sveta kažejo podobo vsakdanjega človeškega sveta in značaja.

Gledališče Park, februar 2020

igrana predstava

Boris A. Novak: KDO JE NAPRAVIL VIDKU SRAJČICO, Prešernovo gledališče Kranj 

Režija: Katja Pegan. Igrajo: Blaž Setnikar, Vesna Jevnikar, Peter Musevski, Darja Reichman, Vesna Slapar, Aljoša Ternovšek, Tinkara Kovač.

 

Pripovedko je po pravljici, ki jo je Fran Levstik za otroke napisal pred 140 leti, dramatiziral Boris A. Novak Gre za eno najlepših zgodb o solidarnosti in o tem, da bo svet boljši in ljudje v njem srečnejši, če nas bo v življenju vodil občutek za druge, če bomo solidarni, čuječi in v stiski pripravljeni pomagati drug drugemu. Pravljica izpostavlja human odnos do živali, rastlin, ljudi, pa tudi do nežive narave, ter opozarja na neizogibno povezanost in vzajemno prepletenost vsega.

Gledališče Park, marec 2020

lutkovna predstava

Kitty Crowther: JURE IN JAKA, Lutkovno gledališče Ljubljana

Režija: Ivana Djilas. Igrajo: Asja Kahrimanović Babnik, Martina Maurič Lazar, Blaž Celarec.

 

Jure in Jaka je poučna zgodba o prijateljstvu, ki premaga vse ovire. Jaka je kos. In kosi so seveda črni. Jaka pa je tudi sila radoveden kos, zato ga hrepenenje vleče v svet, v druge

svetove, predvsem pa si močno želi videti morje. Na svoji prvi ekspediciji sreča Jureta. Jure je galeb. In galebi so seveda beli. Ne bela in ne črna barva ne Jaki in ne Juretu ne predstavljata nobene težave, saj razlike sploh ne opazita; spoprijateljita se in Jaka se odzove Juretovemu vabilu, naj gre z njim domov. Toda ta idila se poruši, ko prispeta v galebje mesto ..