Eric Chappell

Kraja

Gledališče Park

ZA ABONMA KOMEDIJA IN IZVEN
šesta, zadnja predstava Abonmaja komedija 2013/14

SPOŠTOVANI ABONENTKE IN ABONENTI GLEDALIŠKIH ABONMAJEV, Z MARČEVSKIMA PREDSTAVAMA SE BO IZTEKLA ABONMAJSKA SEZONA 2013/14. K POTRDITVI ABONMAJA 2014/15, VAS BOMO POVABILI KONEC MAJA OZIROMA V ZAČETKU JUNIJA 2014. HVALA, KER STE BILI ODLIČNA PUBLIKA!

Slovensko narodno gledališče Nova Gorica

Režija: Jaša Jamnik.
Igrajo: Gojmir Lešnjak Gojc, Tomislav Tomšič, Arna Hadžialjević, Maja Nemec, Gorazd Jakomini.

Ko se sredi noči uspešnež z ženo in prijateljskim zakonskim parom vrne z obletnice poroke v podeželsko hišo, se sooči z razdejanjem, nato pa naleti tudi na vlomilca. Ta vzame situacijo v svoje roke, razgalja intimo četverice ter ob tem zamaje srečni prijateljski in ljubezenski videz njihovih vezi. Komični triler Kraja je z bolehavim in v svoji identitetni preobleki težko prepričljivim likom tatu ter z malo, a značajsko pestro druščino dveh zakonskih parov najprej komedija. Srhljivo razsežnost ji ustvarja razgaljenje odnosov na ravni ljubezenskih oziroma prijateljskih vezi, ki razkrije prevare, obenem pa v prikazu manipulativnega ravnanja postreže tudi z dimenzijo vdora v območje intime. Naslovna prilastitev tujega imetja se tako ne ustavi zgolj pri gmotnih rečeh, ampak pomeni čisto pravi vdor v tuja življenja. Da pa vse ne bi ostalo pri preprostem razmerju enega tatu in skupinice žrtev, se v razreševanju situacije identiteta dejanskega tatu šele postavi pod vprašaj.

Sodobni angleški komediograf, Eric Chappell (1933), ki se prvič predstavlja slovenskemu občinstvu, v Kraji gradi komičnost z vlomilčevim spretnim manipuliranjem, njegovo igro »kdo je tat«.

O predstavi so pisali:
„Igro /.../ odlikujejo zlasti duhoviti obrati in besedne igre. Uvodni prizori, morda še preveč prepredeni s karikirano igro in gagi, so zgolj ogrevanje za srečanje četverice z vlomilcem osebno; gostujoči Gojmir Lešnjak Gojc duhovito upodobi prikupnega Spriggsa, ostarelega in nerodnega tatu, ki pa se izkaže za spretnega psihologa in upraviči svoj vzdevek »spolzki«. Z besedičenjem si čedalje bolj utira pot v prostost ter spretno razgalja tako etično in moralno sprijenost srednjega razreda kakor podivjani kapitalizem, s čimer Chappell Krajo dvigne nad raven plitve veseloigre.“ Andraž Gombač, Primorske novice

PREDSTAVA TRAJA DVE URI IN IMA KRAJŠI ODMOR.

cena vstopnic za izven: 18 EUR
16 EUR: dijaki, študenti, upokojenci

Fotogalerija