GLEDALIŠKA ŠOLA ZKTŠ M. SOBOTA 2017/2018

Zavod za kulturo, turizem in šport Murska Sobota

RAZPISUJE

 

»GLEDALIŠKO ŠOLO ZKTŠ MS 2017/2018«

 

Izpolnjene prijavnice prinesite s seboj na informativni sestanek, ki bo

v ponedeljek, 6. 11. 2017, ob 18. uri v Grajski dvorani v Murski Soboti

ali pošljite na naslov zavoda oz. skenirane na info@zkts-ms.si.

Rok za prijavo: 8. 11. 2017.

 

Na področju ljubiteljskega gledališča pri nas zelo uspešno deluje odrasla gledališka skupina KUD Štefan Kovač Murska Sobota (tudi letos so se uvrstili med 7 najboljših predstav v Sloveniji v konkurenci 132 predstav in bili udeleženci državnega Linhartovega srečanja ljubiteljskih gledaliških skupin Slovenije).

Že dalj časa pa je na tem področju bilo čutiti željo po resnejšem delu tudi z otroci in mladimi in s tem povezane retorike. Ker tega od KUDa Štefan Kovač ni za pričakovati, smo se pri Zavodu za kulturo, turizem in šport odločili, da organiziramo GLEDALIŠKO ŠOLO. Z njo smo začeli že v šolskem letu 2014/2015 in se nam odtlej povečuje število slušateljev. S šolo bomo nadaljevali tudi v tem šolskem letu.

Šola temelji na širokem spektru delavnic, ki pokrivajo vse umetniške discipline, vezane na gledališče in vso umetniško izobraževanje ter delavnice, ki so usmerjene k profesionalnosti v sektorju kulture in medijev.

I. skupina:  4-6 let

Gledališka šola je namenjena vsem otrokom od 4. do 6. leta, ki obožujejo pravljice in se želijo intenzivno vključit v pravljični svet. Na delavnicah bodo le te zaživele, skozi igro, pripovedovanje in ustvarjanje. Skupaj se bomo pogovarjali, peli, plesali in se igrali, ter s tem urili otroško domišljijo. Delavnica je prilagojena starosti otroka.

Naš cilj je spodbuditi celovitost miselnega ter osebnega razvoja otrok.

Trajanje: od novembra do maja, enkrat tedensko oz. po dogovoru po 60 min.

Cena: 20 Evr/mesec.

II.skupina:  7-11 let

Poigrali se bomo z mladinsko književnostjo, se naučili kako pristopit k nastajanju otroške predstave, kako se približat spisanemu karakterju, kako in katera orodja uporabljamo za interpretacijo. Kako uporabiti celo telo. Delali bomo na scenskem gibu, artikulaciji in interpretaciji.

 

Naš cilj je uriti otroško domišljijo, se naučiti pravilno izražati, bogatiti besedni zaklad, se naučiti emotivno reagirati v določenih situacijah, …

Trajanje: od novembra do maja, enkrat tedensko oz. po dogovoru po 90 min.

Cena: 25 Evr/mesec.

III. skupina: 12-15 let

Slušatelji se bodo ukvarjali  s spoznavanjem in odkrivanjem bazičnih igralskih orodij. Delali bodo s svojim glasom, telesom, domišljijo, spoznavali soigralce, rekvizite, sceno. Osredotočili se bomo v bistvo gledaliških prizorov in jih poskušali uprizoriti. Vse to z namenom spoznavati gledališče, sebe in druge.

Naš cilj: temeljit razvoj igralskega inštrumenta ter boljša komunikacija in suvereno javno nastopanje.

Trajanje: od novembra do maja, enkrat tedensko oz. po dogovoru po 90 min.

Cena: 25 Evr/mesec.

IV. skupina – SREDNJEŠOLCI

Delavnica je namenjena srednješolcem in študentom, ki jih zanima gledališče nasploh; odrski gib, verbalno in fizično izražanje ter javno nastopanje.  Poudarek je na študijskem procesu in na končnem rezultatu (zaključna predstava).  Slušatelji bodo aktivni ustvarjalci, soustvarjalci in raziskovalci svojih zmožnosti in sposobnosti. Dela se na iskrenosti in prepričljivosti. Gradivo slušatelji pripravljajo sami. Črpajo ga iz sebe, iz svojih izkušenj, doživetji, osebah ali stvareh, ki so se jih na različne načine dotaknili. Te zgodbe poskušajo pripovedovati ne le verbalno, pač pa tudi gibalno, pri tem pa kreirati primerno atmosfero. Vso teorijo bomo spoznavali skozi praktičen del in improvizacijo, ki bo nastajala na licu mesta. Uporabljali bomo metode klasikov (Aristotel – njegov anagnorisis), brez katerega v sodobni dramaturgiji ne gre. Med drugim se bomo pozabavali z metodo CHORUS, ki govori o aktiviranju in usmerjanju giba in predvsem prezence na odru, v eno celoto in služi za to, da se trajno naučimo vzpostavljati ravnotežje med nastopajočimi in publiko. Delavnica je zelo primerna za vse, ki morajo ali pa si samo želijo javno nastopati...

Naš cilj: Temeljit razvoj igralskega inštrumenta ter boljša komunikacija in suvereno javno nastopanje.

Trajanje: od novembra do maja, enkrat tedensko oz. po dogovoru po 120 min.

Cena: 30 Evr/mesec

 

Gledališko šolo bo vodila:

Aleksandra Blagojević; dipl. režiserka, dramaturginja in igralka

 

Vljudno vabljeni na vpis!

 

 

                                                                          Zavod za kulturo, turizem in šport Murska Sobota

                                                                                                mag. Brigita Perhavec, direktorica