film

DEŽELA NOMADOV (Nomadland), ZDA , 108 min

Gledališče Park Murska Sobota

Režija: Chloé Zhao.

Igrajo: Frances McDormand.

Delo kitajske režiserke, znane po pristnih poetičnih prikazih življenja na obrobju ameriške družbe, je eden najbolj opevanih filmov lanskega leta, dobitnik zlatega leva v Benetkah ter oskarjev za najboljši celovečerec, režijo in glavno igralko.

V propadajočem mestecu v Nevadi zaprejo tovarno gradbenega materiala, ki  je meščane edina varovala pred revščino. Tisoče delavcev ostane brez prihodkov, med njimi tudi šestdesetletna Fern, ki  se odpravi v neznano iskat priložnostna dela. Njen dom postane kombi, ona pa ena izmed modernih nomadov, ki se znajdejo, kakor se pač lahko, da ne bi povsem potonili na dno. Tako svobodno življenje je po drugi strani lepo, saj se ti ljudje srečujejo, družijo, razvijajo svoj duh medsebojnega razumevanja in solidarnosti. Nekaj, kar vsem nam manjka.

FESTIVALI IN NAGRADE: 3 oskarji 2021 – najboljši film, režija in ženska glavna vloga, 2 zlata globusa – najboljši film in režija,  zlati lev za najboljši film, 3 nagrade bafta – najboljši film režija, fotografija, ...

Cena vstopnice: 4 evre.