film

ART FILMI V GLEDALIŠČU PARK

NEKAJ SLADKEGA, SLOVENIJA, 90 MIN

Gledališče Park Murska Sobota

Režija: Tin Vodopivec.

Igrajo: Saško Kocev, Jelena Jovanova, Ula Furlan, Tina Gorenjak, Nik Škrlec, Luka Korenčič, Oriana Girotto, Ranko Babić, Sašo Đukić, Urška Majdič, Tin Vodopivec, skupina Joker Out, Karim Merdjadi, Boris Kobal, Gašper Bergant, Aleš Novak, Vid Sodnik …

Četrtkovi projekciji filma sledi pogovor z režiserjem in ustvarjalno ekipo.

Film na zabaven način zagrize v aktualno temo pretvarjanja v svetu trženja. Gre za komedijo zabavnih zmešnjav in zapletov s sladko noto romantike.

Organizatorki Kaji kariera visi na nitki, ko njen gost, svetovno znani trženjski guru Ace Majstorovski zamudi letalo na konferenco. Po naključju zagleda lokalnega slaščičarja, ki mu je na las podoben, zato ga postavi za dvojnika.

Cena vstopnice:

4 evre

PO SONCU, VELIKA BRITANIJA, ZDA, 98 MIN

Gledališče Park Murska Sobota

Režija: Charlotte Wells.

Igrajo: Paul Mescal, Frankie Corio, Celia Rowlson-Hall …

Festivali in nagrade: Cannes, nagrada gotham za najboljši prvenec; nagrade BIFA za najboljši film, režijo, prvenec, scenarij, fotografijo, montažo in glasbeno opremo, São Paulo, festival ameriškega filma Deauville, Karlovi Vari, Sarajevo, Toronto, New York, London …

Režiserko je brskanje po starih družinskih albumih navdihnilo k razmisleku, kako morda nikoli ne bomo zares razumeli kompleksnega notranjega življenja ljudi, ki jih imamo radi.

Enajstletna Sophie v poznih devetdesetih z očetom preživlja počitnice v turškem obmorskem letovišču. Potapljata se, igrata biljard in poležavata ob bazenu. Dvajset let pozneje njeni spomini, tako resnični kot namišljeni, zapolnijo vrzeli na domačih videoposnetkih, medtem ko poskuša očeta, ki ga je poznala, uskladiti s človekom, ki ga ni.

LAMBORGHINI, ITALIJA, 97 MIN

Gledališče Park Murska Sobota

Režija: Bobby Moresco.

Igra: Frank Grillo, Mira Sorvino, Gabriel Byme, Ema Kovač …

Navdihujoča biografska zgodba o ustvarjalcu luksuznih avtomobilov Ferrucciu Lamborghiniju je postavljena v ozadje povojne Italije in zrcali zapleteno preobrazbo njegove domovine. Film spremlja dolgo življenje slavnega podjetnika. Od začetka njegove kariere kot izdelovalca traktorjev do izdelave vojaških vozil med drugo svetovno vojno ter nato do zloglasnega rivalstva z Enzom Ferrarijem, oblikovanja ter izdelave legendarnih luksuznih športnih avtomobilov Lamborghini, ki so dokončno opredelili njegovo zapuščino.

NESKONČNOST, ITALIJA, FRANCIJA, 97 MIN

Režija: Emanuele Crialese.

Igra: Penélope Cruz, Vincenzo Amato, Elena Arvigo, Aurora Quattrocchi, Filippo Pucillo, Luana Giuliani, Alvia Reale …

Festivali, nagrade: Benetke 2022

Na spominih režiserja, ki je bil rojen kot deklica, usidrana družinska drama o skrhanih družinskih odnosih ter hrepenenju, ki prežema srca odraslih in otrok.

Rim, sedemdeseta leta: svet, razpet med rastjo novih sosesk in črno-belimi tv-oddajami ter družbenimi dosežki in zastarelimi družinskimi normativi. Clara in Felice sta se pravkar vselila v novo stanovanje. Njun zakon je v krizi: ne ljubita se več, a se ne zmoreta ločiti. Skupaj ju držijo le še njuni otroci, v katere Clara kanalizira vse svoje hrepenenje po svobodi. Najbolj se na Clarino nihanje razpoloženja in naraščajočo napetost med staršema odziva dvanajstletna Adriana, ki zavrača svoje ime in identiteto ter trdi, da je deček …

ONA VE, ZDA, 135 MIN

četrtek, 26. januar 2023 - 19:00

sobota, 28. januar 2023 - 20:00

Režija: Maria Schrader.

Nastopajo: Carey Mulligan, Zoe Kazan, Samantha Morton, Andre Braugher, Patricia Clarkson.

Zgodba o dveh novinarkah časopisa The New York Times, katerih eksplozivno razkritje afere Weinstein leta 2017 je spodbudilo globalno gibanje #jaztudi in prekinilo desetletja molka o spolnih napadih v filmski industriji.

SARAJEVO SAFARI, SLOVENIJA, 74 MIN

četrtek, 19. januar 2023 - 19:00

sobota, 21. januar 2023 - 20:00

Režija: Miran Zupanič.

Nastopajo: Stana Ćišić, Samir Ćišić, Faruk Šabanović, Edin Subašić.

Četrtkovi projekciji filma sledi pogovor z režiserjem.

Med mnogimi dramatičnimi epizodami obleganja Sarajeva v letih od 1992 do 1996 je javnosti ostala prikrita zgodba o safariju na ljudi. Redkim izbrancem je bilo znano, da je pri obleganju Sarajeva na srbski strani poleg vojske Republike Srbske, prostovoljcev in plačancev delovala še ena, maloštevilna in skrivnostna skupina. To so bili premožni tujci, ki so plačevali visoke zneske, da so smeli streljati na prebivalce obleganega Sarajeva.

DEDEK GRE NA JUG, SLOVENIJA, SEVERNA MAKEDONIJA, 103 MIN

četrtek, 12. januar 2023 - 19:00

sobota, 14. januar 2023 - 20:00

Režija: Vinci Vogue Anžlovar.

Igrajo: Vlado Novak, Boris Cavazza, Zala Đurić, Goran Navojec, Senko Velinov, Jasna Diklić, Maruša Majer, Nenad Tokalić, Jonas Žnidaršič, Dario Varga, Primož Pirnat, Ksenija Mišič, Timon Šturbej.

Vlado ugrabi svojega najboljšega prijatelja Borisa iz bolnišnice, saj se ne želi sprijazniti z dejstvom, da Boris umira. Odloči se ga odpeljati v Srbijo, da bi spet srečal svojo dolgoletno, nikoli izsanjano ljubezen Nedo, s katero je zaradi nesrečnega spleta okoliščin pred leti prekinil stike. Sprva gre vse po načrtu, potem pa jima pot prekriža Rominja Esma – in življenje gre naprej po svoji poti.

IZGUBLJENI KRALJ, VELIKA BRITANIJA, 108 MIN

četrtek, 5. januar 2023 - 19:00

sobota, 7. januar 2023 - 20:00

Film bo na sporedu namesto v Koledarju kulturnih prireditev napovedanega filma BLIZU, katerega distribucija se je zamaknila. Na spored ga bomo uvrstili v februarju. 

Hvala za razumevanje.

Režija: Stephen Frears

Igrajo:  Sally Hawkins (Philippa Langley), Steve Coogan (John Langley), Harry Lloyd (Richard III.), James Fleet (John Ashdown-Hill), Phoebe Pryce (Jo Appleby), Lee Ingleby (Richard Taylor), Jessica Hardwick (knjigarnarka), Robert Jack (Alex), John-Paul Hurley (Buckingham)

Festivali, nagrade (izbor):Toronto 2022

Film o amaterski zgodovinarki, ki pomaga najti več kot petsto let izgubljene posmrtne ostanke enega najbolj kontroverznih angleških kraljev, Riharda III., je bil posnet po resnični zgodbi.

Philippa je pisateljica srednjih let, ki se spopada z zdravstvenimi težavami in nedavno ločitvijo. Ko odkrije skupino amaterskih zgodovinarjev, ki želijo povrniti ugled Rihardu III., njeno življenje dobi nov smisel. Z veliko vnemo in vztrajnostjo, ki že meji na nezdravo obsedenost, se loti brskanja po zgodovinskih virih in ugotovi, da se kraljevi posmrtni ostanki – morda! – skrivajo pod parkiriščem v Leicestru. Njena trditev naleti na zasmehovanje in skepso pri stroki in v javnosti ter na nerazumevanje pri prijateljih, razen njenega bivšega moža. A to Philippi ne vzame poguma. Z vso vnemo sledi svojemu občutku ter se pogumno spopade z najuglednejšimi zgodovinarji in akademiki ter jih prisili, da začnejo znova razmišljati o enem najbolj kontroverznih kraljev v zgodovini Anglije in se dokopljejo do neprecenljive zgodovinske najdbe.


NESKONČNOST, ITALIJA, FRANCIJA, 97 MIN

  • Film bo na sporedu februarja 2023

Režija: Emanuele Crialese.

Igra: Penélope Cruz, Vincenzo Amato, Elena Arvigo, Aurora Quattrocchi, Filippo Pucillo, Luana Giuliani, Alvia Reale …

Festivali, nagrade: Benetke 2022

Na spominih režiserja, ki je bil rojen kot deklica, usidrana družinska drama o skrhanih družinskih odnosih ter hrepenenju, ki prežema srca odraslih in otrok.

Rim, sedemdeseta leta: svet, razpet med rastjo novih sosesk in črno-belimi tv-oddajami ter družbenimi dosežki in zastarelimi družinskimi normativi. Clara in Felice sta se pravkar vselila v novo stanovanje. Njun zakon je v krizi: ne ljubita se več, a se ne zmoreta ločiti. Skupaj ju držijo le še njuni otroci, v katere Clara kanalizira vse svoje hrepenenje po svobodi. Najbolj se na Clarino nihanje razpoloženja in naraščajočo napetost med staršema odziva dvanajstletna Adriana, ki zavrača svoje ime in identiteto ter trdi, da je deček …

KORZET, AVSTRIJA, LUKSEMBURG, NEMČIJA, FRANCIJA, 113 MIN

Režija: Marie Kreutzer.

Igrajo: Vicky Krieps, Florian Teichtmeister, Katharina Lorenz, Jeanne Werner, Alma Hasun, Manuel Rubey, Finnegan Oldfield, Aaron Friesz, Rosa Hajjaj, Lilly Marie Tschörtner, Colin Morgan.

Festivali, nagrade: Cannes (nagrada za najboljšo igralko v sekciji Posebni pogled), London (najboljši film), Sarajevo (nagrada za najboljšo igralko), Karlovi Vari, Toronto, San Sebastián, New York, Busan, Zagreb, Liffe, avstrijski kandidat za nominacijo za oskarja

Režiserka Marie Kreutzer in igralka Vicky Krieps radikalno obračunata z romantičnim mitom o priljubljeni avstrijski cesarici ter Sisi oživita kot izrazito sodobno žensko, ki se poskuša izviti iz prisilnega jopiča družbenih pričakovanj.

Cesarico Elizabeto slavijo zaradi njene lepote in izbranega okusa. Leta 1877 pa Sisi praznuje že svoj štirideseti rojstni dan – in da bi ohranila svojo javno podobo, si steznik zavezuje vse tesneje. A čeprav je Elizabetina vloga na dvoru zgolj simbolična, pa njena lakota po znanju in življenjskih izkušnjah še nikoli ni bila večja. Samosvoja in nepredvidljiva cesarica tako postaja na Dunaju vse bolj nemirna …

OBE STRANI REZILA, FRANCIJA, 116 MIN

Režija: Claire Denis.

Igrajo: Juliette Binoche, Vincent Lindon, Grégoire Colin, Bulle Ogier, Issa Perica, Hana Magimel, Mati Diop, Alice Houri, Bruno Podalydès, Lola Creton, Richard Courcet.

Festivali, nagrade: Berlinale (srebrni medved za najboljšo režijo), BAFICI, San Sebastián, Busan, Viennale, São Paulo, Liffe

Claire Denis po filmu Žarek v srcu ponovno združi moči z Juliette Binoche v zgodbi o ženski srednjih let, ki se nepričakovano znajde v vrtincu nebrzdanih strasti.

Pariz pozimi. Sarah in Jean že več let živita v ljubečem razmerju. Skupaj sta srečna in močna. In strast med njima ni nikoli ugasnila. Nekega jutra pa Sarah naleti na Françoisa, svojega nekdanjega ljubimca – prav tistega, ki jo je nekoč predstavil Jeanu; prav tistega, ki ga je zaradi Jeana brez omahovanja zapustila …

PRVI SNEG, FINSKA, 82 MIN, 11+

Režija: Hamy Ramezan.

Igrajo: Aran-Sina Keshvari, Shahab Hosseini, Shabnam Ghorbani, Kimiya Eskandari.

Festivali in nagrade: Berlinale 2021 – Generation Kplus, finska filmska nagrada jussi (najboljša glavna moška vloga), mednarodni filmski festival v Pekingu (nagrada za najboljšo moško stransko vlogo in za glasbo)

Prvi šolski dnevi, pustolovščine z najboljšim prijateljem, druženja s sosedi, zeleni finski gozdovi in kako osvojiti dekle – vse to sestavlja vsakdanjik Ramina, medtem ko z družino čaka na odobritev azila. Tiho negotovost odganjajo družinski objemi, spodbudni pogledi in srčni nasmehi.

Režiser je pripoved zasnoval na podlagi lastne begunske izkušnje. Film kljub negotovemu razpletu vztraja v optimizmu – s toplimi barvami odganja sivo hladnost birokratskega sistema, ki v zgodbo skorajda ne vstopi, okolico in ljudi pa slika v prijaznem in človeškem duhu, kot ga občuti glavni junak. Ta ne glede na vse najde varnost v toplem krogu družine.

ZA OSNOVNE ŠOLE, dopoldan

TRIKOTNIK ŽALOSTI, ŠVEDSKA, DANSKA, NEMČIJA, FRANCIJA, 147 MIN

Režija: Ruben Östlund.

Igra: Harris Dickinson, Charlbi Dean, Woody Harrelson, Vicki Berlin, Henrik Dorsin, Zlatko Burić, Jean-Christophe Folly, Iris Berben, Dolly De Leon, Sunnyi Melles, Amanda Walker, Oliver Ford Davies, Arvin Kananian, Carolina Gynning, Ralph Schicha.

Festivali, nagrade: Cannes (zlata palma, nagrada CST za zvok), Sarajevo (otvoritveni film), San Sebastián, Toronto, New York

Švedski satirik Ruben Östlund svoje strupene bodice tokrat uperi v svet visoke mode in ekonomsko privilegiranih ter ustvari divjezabavno farso, v kateri se razredna hierarhija obrne na glavo in razkrije tržna vrednost lepote.

Manekenski par Carl in Yaya je povabljen na luksuzno križarjenje. Medtem ko ustrežljiva posadka skrbi za zbirko bajno bogatih potnikov, zapiti kapitan tiči v svoji kabini in posluša Internacionalo. A pripravlja se nevihta in med slavnostno večerjo s sedmimi hodi se potnikov loti huda morska bolezen …

MOJA VESNA, SLOVENIJA, AVSTRALIJA, 80 MIN

Režija: Sara Kern.

Igrajo: Loti Kovačič, Mackenzie Mazur, Gregor Baković, Claudia Karvan.

Festivali in nagrade: Berlinale, Melbourne, Vancouver, Festival slovenskega filma

Celovečerni prvenec v Avstraliji živeče slovenske režiserke je topla in tankočutna zgodba o deklici, ki se spopada z nepredstavljivo izgubo.

Desetletna Moja živi v predmestju Melbourna s slovenskim očetom in nosečo dvajsetletno sestro Vesno. Ker se ne more sprijazniti z nedavno materino smrtjo, se raje pripravlja na rojstvo otroka. Upa, da bo Vesna zapolnila praznino, ki jo je za seboj pustila mama.

NE PUŠČAJ SLEDI, POLJSKA, FRANCIJA, ČEŠKA, 160 MIN

Gledališče Park Murska Sobota

Režija: Jan P. Matuszyński.

Igra: Tomasz Ziętek, Sandra Korzeniak, Jacek Braciak, Agnieszka Grochowska, Mateusz Górski, Robert Więckiewicz, Tomasz Kot, Sebastian Pawlak.

Poljska leta 1983. Državo pretrese primer Grzegorza Przemyka, srednješolca, ki ga do smrti pretepejo miličniki. Njegov prijatelj Jurek, edina priča dogodka, čez noč postane državni sovražnik številka ena.

Resnični primer policijskega nasilja iz časa komunistične Poljske postane snov za mračno napeto dramo, navdihnjeno s političnimi srhljivkami novega Hollywooda.

MOČNO ME OBJEMI, FRANCIJA, 97 MIN

Gledališče Park Murska Sobota

Režija: Mathieu Amalric.

Igra: Vicky Krieps, Arieh Worthalter, Anne-Sophie Bowen-Chatet, Sacha Ardilly, Juliette Benveniste, Aurèle Grzesik.

Festivali, nagrade: Cannes, Busan, Viennale, Rotterdam, Seville (posebna nagrada v sekciji Novi valovi); nominaciji za cezarja za najboljši prirejeni scenarij in najboljšo igralko.

Zdi se, da gre za zgodbo o ženski, ki je odšla …

V skrivnostni in presunljivi družinski drami nas igralec in režiser Mathieu Amalric odpelje v notranji svet ženske – žene in matere dveh otrok –, ki tava med doživetimi in namišljenimi spomini.

MOONAGE DAYDREAM, NEMČIJA, ZDA, 135 MIN

Gledališče Park Murska Sobota

Režija: Brett Morgen.

Igra: David Bowie.

Film je svetovno premiero doživel na letošnjem festivalu v Cannesu.

Kdo je, kaj je, od kod je prišel, je bitje z drugega sveta, je čudak, je nevaren, pameten, neumen, prijazen s svojimi starši, pristen, zlagan, nor, zdrav, moški, ženska, robot – kaj je to?

Film, ki se izmika žanrskim oznakam, nas odpelje na osupljivo avdiovizualno popotovanje skozi življenje in delo Davida Bowieja, enega najbolj plodovitih, vplivnih in neulovljivih umetnikov našega časa.

ELVIS, VELIKA BRITANIJA, AVSTRALIJA, 159 MIN

četrtek, 3. november 2022 - 19:00

sobota, 5. november 2022 - 20:00

Gledališče Park Murska Sobota

Režija: Baz Luhrmann.

Igrajo: Austin Butler, Olivia DeJonge, Tom Hanks, Dacre Montgomery, David Wenham, Kodi Smit-McPhee, Luke Bracey.

Elvisova življenjska zgodba je drama filmskih razsežnosti, ki kar kliče po velikem platnu. Epski spektakel Baza Luhrmanna zvezdnikovo zgodbo prikazuje skozi prizmo njegovega zapletenega odnosa s skrivnostnim menedžerjem, »polkovnikom« Tomom Parkerjem. Njuno razmerje spremljamo v obdobju dvajsetih let, medtem ko Amerika doživlja velike družbeno-kulturne pretrese in izgublja svojo nedolžnost.

Film je svetovno premiero doživel na letošnjem festivalu v Cannesu.

POSREDNIK (BROKER), JUŽNA KOREJA, 129 MIN

petek, 28. oktober 2022 - 19:00

sobota, 29. oktober 2022 - 20:00

Režija: Hirokazu Koreeda.

Igrajo: Song Kang-ho, Gang Dong-won, Doona Bae, Lee Ji-eun, Lee Joo-young …

Festivali in nagrade: nagrada za najboljšega igralca in nagrada ekumenske žirije na filmskem festivalu v Cannesu; najboljši mednarodni film na filmskem festivalu v Münchnu; tekmovalni program filmskega festivala v Torontu.

Topel in ganljiv film ceste o petih ljudeh, ki se odpravijo na nenavadno popotovanje, ko jih po naključju združi zapuščeni otrok.

Sang-hyun je lastnik čistilnice, ki ga nenehno bremenijo dolgovi. Dong-soo dela v cerkvi, kjer skrbijo za zapuščene otroke. Neke deževne noči skrivaj odneseta fantka, ki ga je mlada mati pustila pred »škatlo za dojenčke«. A naslednjega dne se otrokova mati nepričakovano vrne. Dogajanje od daleč opazujeta detektivki …

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

VORTEKS (VORTEX), FRANCIJA, MONAKO, BELGIJA, 142 MIN

četrtek, 20. oktober 2022 - 19:00

sobota, 22. oktober 2022 - 20:00

Režija: Gaspar Noé.

Igrajo: Françoise Lebrun, Dario Argento, Alex Lutz …

Film je svetovno premiero doživel na filmskem festivalu v Cannesu.

Povsem drugačen film kontroverznega Noéja je tragičen prikaz staranja in počasne izgube stika z resničnostjo, ki se pred gledalcem razreši z dokumentaristično distanco v dvodelni sliki.

Dnevi levičarskega francosko-italijanskega para v Parizu so zdaj večinoma prazni in le še bledi spomin na čas, ko sta bila zakonca na vrhuncu sposobnosti. On si monotonijo poskuša zapolniti s pisanjem knjige o razmerju filma do nezavednega. Ona, nekoč uspešna psihiatrinja, se ironično izgublja v strašljivi praznini demence in simptomih Alzheimerjeve bolezni. Njun sin dobronamerno zaprosi za premestitev v ustanovo, kjer bi imela na voljo vso potrebno skrb ...

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

TAM, KJER POJEJO RAKI (WHERE THE CRAWDADS SING), ZDA, 125 MIN

četrtek, 13. oktober 2022 - 19:00

sobota, 15. oktober 2022 - 20:00

Režija: Olivia Newman.

Igrajo: Daisy Edgar-Jones, Harris Dickinson, David Strathairn, David Strathairn, Michael Hyatt …

Knjižna uspešnica zaživi v očarljivem in skrivnostnem filmu o Kyi, zapuščenem dekletu, ki mora samo skrbeti zase v nevarnem močvirnatem predelu Južne Karoline. Zaradi govoric o »močvirki«, ki že leta preganjajo mestece ob Barkleyjevem zalivu, je Kya povsem odrezana od skupnosti. Ko spozna dva mladeniča iz mesta, se prepusti novemu in presenetljivemu svetu. A ko enega od njiju najdejo mrtvega, Kya v očeh sokrajanov takoj postane glavna osumljenka.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

PLESNA TERAPIJA (RUMBA LA VIE), FRANCIJA, 94 MIN

četrtek, 6. oktober 2022 - 19:00

sobota, 8. oktober 2022 - 20:00

Režija: Franck Dubosc.

Igrajo: Franck Dubosc, Jean-Pierre Darroussin, Catherine Jacob, Adele Choubard, Marie-Philomene Nga …

Petdesetletni Tony živi osamljen na podeželju in je voznik šolskega avtobusa. Malo je staromoden in ima veliko predsodkov. Preplašen zaradi srčnega infarkta se odloči spoprijeti s svojo preteklostjo in stopiti v stik z Marijo, hčerko, ki je nikoli ni poznal. To stori tako, da se vpiše v plesno šolo, ki jo Marija vodi. Ampak rumbe ne moreš improvizirati! V svojih kavbojskih škornjih in jopi iz džinsa se bo Tony moral postopoma naučiti plesnih korakov in osvojiti svojo hčer. Medtem pa bo spoznal tudi sebe …

------------------------------------------------------------------------------------------------

ORKESTER, SLOVENIJA, 111 MIN

četrtek, 29. september 2022, ob 19:00

nedelja, 2. oktober 2022, ob 19:00

Režija: Matevž Luzar.

Igrajo: Gregor Zorc, Gregor Cušin, Jernej Kogovšek, Lovro Lezic, Gaber K. Trseglav …

Filmska zgodba Orkester spremlja rudarski pihalni orkester iz Zagorja ob Savi, ki se napoti na gostovanje v pobrateno mesto v Avstriji, kjer ima napovedan figuralni paradni nastop pihalnih godb. Zgodbo spremljamo skozi dogodivščine različnih protagonistov: mladega voznika avtobusa je strah, da bo izgubil službo; dva člana orkestra, nastanjena pri avstrijskih gostiteljih, ne moreta pobegniti svoji žurerski naravi; srednješolka odkrije očetov drugi obraz; žene, ki so morale ostati doma, uživajo v svobodi …

Projekciji filma sledi pogovor z režiserjem Matevžem Luzarjem.


-------------------------------------------------------------------------------------------------------

NAPOVEDUJEMO EVROPSKE FILMSKE DNEVE LUX

Predvajanje treh filmov, ki so se prebili v finalni izbor za nagrado LUX, v vseh 27 državah članicah Evropske unije v istem času. Trije filmi iz ožjega izbora za nagrado Lux so podnaslovljeni v vseh 24 uradnih jezikih Evropske unije. Cilj tega je približati raznolikost in bogastvo evropskega filma največjemu možnemu številu Evropejcev in spodbuditi javno razpravo o temah, ki jih obravnavajo filmi. 

Brezplačne vstopnice. 

BEG (FLEE) - četrtek, 5. maj 2022 - 19:00; projekciji filma sledi pogovor o aktualnih temah povezanih z Evropsko Unijo

Danska, Francija, Švedska | 90 min | 2022

Režiser: Jonas Poher Rasmussen 

V tem animiranem filmu se Amin spominja svojega potovanja: kot otrok je iz Afganistana sam pribežal na Dansko. Poskuša sprejeti svojo preteklost, pa tudi sebe in skrivnosti, ki jih skriva.

VELIKA SVOBODA (GROSSE FREIHEIT) - petek, 6. maj 2022 - 20:00

Avstrija, Nemčija | 116 min | 2022

Režiser: Sebastian Meise 

V povojni Nemčiji je Hans vedno znova zaprt, ker je gej. Sistematično ga zapirajo za kršenje 175. člena nemškega kazenskega zakonika. Edina stalnica v njegovem življenju je obsojeni morilec Viktor, s katerim si deli jetniško celico.

KAJ VADIS, AIDA? (QUO VADIS, AIDA) - ponedeljek, 9. maj 2022 - 19:00

BiH, Avstrija, Nizozemska, Francija, Poljska, Nemčija, Romunija, Turčija | 103 min | 2022

Režiserka: Jasmila Žbanić

Aida je prevajalka za mirovniške enote poleti leta 1995. Njena družina je med tisočimi, ki iščejo zaščito v taboru Združenih narodov. Aida izve, da njeno družino in bližnje čaka grozljiva usoda, toda, ali lahko kaj naredi glede tega?

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

torek, 17. maj 2022 - 19:00

sreda, 18. maj 2022 - 20.00

INVENTURA, SLOVENIJA, 106min

Režija: Darko Sinko.

Igrajo: Radoš Bolčina, Mirel Knez, Dejan Spasić, Renato Jenček, Mojca Partljič, Saša Tabaković, Janez Škof, Davor Janjić, Barbara Vidovič, Nebojša Pop Tasić, Veronika Drolc, Tina Potočnik Vrhovnik, Luka Martin Škof, Kristijan Guček ...

Igrani prvenec Darka Sinka je tragikomedija o človeku, ki ugotovi, da so bile njegove predstave o lastnem življenju le iluzija. Štiri vesne na Festivalu slovenskega filma v Portorožu.

Boris Robič je povsem običajen človek, preveč običajen, da bi bil komu v napoto. A nekega dne po večerji nekdo strelja nanj skozi okno. Ker policija ne najde osumljencev, primer kmalu zaključi. Boris pa se s tem ne more sprijazniti in sklene, da bo zadevo raziskal sam.

»Samota, iskanje ljubezni, strah, paranoja, dvom, relativizacija naših predstav o življenju – vse to ustvarja tematsko jedro filma. A k tem ‘težkim’ temam želim pristopiti v zabavnem in ironičnem tonu. V prvi vrsti gre za žanrski film, neke vrste eksistencialni triler z elementi črne komedije. Borisovo situacijo vidim tako smešno kot tragično. Če ne moreš nikomur zaupati – kako sploh živeti? In če si vse življenje ljudi okrog sebe ocenjeval napačno – mogoče ne moreš zaupati niti samemu sebi? Če je vse, v kar si verjel, pod vprašajem – česa se sploh še lahko oprimeš? /…/ Inventura ponuja zgodbo o človeku, čigar podoba sveta in njegovega mesta v njem je razkrojena. Ironija in moč tega moralnega zloma pripovedujeta o današnjem času, ko ne moremo več ločiti pristnega od lažnega, ko se krepi nezaupanje in začnejo odnosi, ki smo jih nekoč imeli za samoumevne, razpadati.«
– Darko Sinko

Festivali in nagrade: San Sebastián (svetovna premiera v sekciji Novi režiserji); Festival slovenskega filma Portorož (vesna za najboljšo režijo, igralca, stranskega igralca, izvirno glasbo, posebna omemba Art kino mreže Slovenije, nagrada za najboljšega debitanta); CinEast Luksemburg; Liffe; Arras; Festival avtorskega filma Beograd

-----------------------------------------------------------------------------------

Četrtek, 26. maj 2022 - 19:00

Sobota, 28. maj 2022 - 20.00

BELFAST, VELIKA BRITANIJA, 98 MIN

Režija: Kenneth Branagh

Igrajo: Jude Hill, Jamie Dornan, Lewis McAskie, Caitriona Balfe, Judi Dench ...

Belfast se odvija leta 1969, ko mesto pretresajo nemiri med katoličani in protestanti, dogajanje pa spremljamo skozi oči Buddyja, najmlajšega člana mlade delavske družine, ki se sooča s finančnimi težavami, pritiski njenih vse bolj radikalno nastrojenih znancev ter negotovo prihodnostjo.

Belfast je čudovita in preprosta zgodba o malih ljudeh, ki v težkih časih obdržijo svoj čut za humanost in empatijo, hkrati pa opomnik na nesmiselnost sporov, ki polnijo mestne ulice s krvjo in nasiljem.

Oskarji 2022: najboljši izvirni scenarij

Cena vstopnice:  4 evre.

----------------------------------------------------------------------------------

PRETEKLI DOGODKI

NAPOVED FILMSKI PROJEKCIJ - APRIL, MAJ 2022

Četrtek, 28. april 2022 - 19:00

Sobota, 30. april 2022 - 19.00

DOWNTON ABBEY: NOVA DOBA (DOWNTON ABBEY: NEW ERA), ANGLIJA, 125MIN

Režija: Simon Curtis.

Igrajo: Hugh Bonneville, Laura Carmichael, Jim Carter, Brendan Coyle, Michelle Dockery, Kevin Doyle, Joanne Froggatt …

Na velika platna se vrača zgodba premožne družine Crawley in njihovih služabnikov na posestvu na angleškem podeželju v začetku 20. stoletja. Potem ko so v goste sprejeli kralja in kraljico, se bo tokrat priljubljena družina odpravila na jug Francije, da bi odkrila skrivnost podedovane vile.

Cena vstopnice:  4 evre.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------Fotogalerija