ABONMA KOMEDIJA 2022/23

november 2022

komedija

Charlie Chaplin: VELIKI DIKTATOR, SNG Drama Ljubljana

Režija: Diego de Brea.

Igrajo: Jurij Zrnec, Bojan Emeršič, Zvone Hribar, Boris Mihalj, Matija Rozman, Vojko Zidar, Valter Dragan, Tina Vrbnjak, Eva Jesenovec, Joži Šalej (pianist).

Veliki diktator je najznamenitejši film Britanca Charlieja Chaplina, posnet v Združenih državah Amerike, še preden so se te vojaško udeležile druge svetovne vojne. Zanj je napisal scenarij, ga režiral, produciral in v njem tudi odigral obe glavni vlogi.

»Chaplin z Velikim diktatorjem kategorično izjavlja: vsak zametek sistemskega nasilja nad drugim je treba z vsemi močmi obsoditi in brez pomisleka razumeti kot nedemokratičen. Danes, ko smo svobodo zamenjali za varnost, ne izjavljamo več ničesar. Ostajamo v apatični ravnodušnosti. Še vedno prekupčujemo z vrednotami, z vero in ljubeznijo, z domovino in s pravom. Uresničuje se oskrunjenje neoskrunljivega. Mi pa molčimo. Zato se zdi, da je Veliki diktator za današnji čas izjemno hvaležno izbrana tema. Da bi krik postal bolj strašen, solza bolj boleča, smeh bolj sproščajoč in sreča bolj radostna«. Diego de Brea

Predstava traja uro in 55 minut ter nima odmora.

 

december 2022

komična drama

Tamara Damjanović po motivih filma: POPOLNI TUJCI, SNG Maribor

Režija: Tamara Damjanović.

Igrajo: Tomo Tomšič/Kristijan Ostanek, Maša Žilavec, Gorazd Žilavec, Mateja Pucko, Nejc Ropret, Ana Urbanc/Eva Kraš, Matevž Biber.

Žlahtna komedija po izboru strokovne žirije; Mateja Pucko – žlahtna komedijantka za vlogo Marte; Gorazd Žilavec – žlahtni komedijant za vlogo Aleksandra na 29. festivalu Dnevi komedije v Celju.

Štirje dolgoletni prijatelji in njihove najdražje se družijo in opazujejo lunin mrk. Večer mineva v čaru duhovitih zbadljivk, šal in aktualnih pogovorov o družinskih in intimnih zadevah. Ko tema pogovora nanese na informacije, ki jih skrivajo naši mobilni telefoni, se zbrana druščina junaško odloči, da ni skrivnosti, ki bi jih tajili pred zbranimi. Nedolžna igra, da bo vsak od njih klice in sporočila, ki bodo prihajali med večerjo, delil z vsemi zbranimi, sproži sprva zabavne reakcije, a lahkotnost igre se začne počasi izgubljati. Skrivnosti, ki bi morale ostati v telefonih, spremenijo slike o zakoncih, partnerjih, ljubicah in prijateljih …

 

 

januar 2023

komedija

Jure Karas: ČUDOVITA, Slovensko stalno gledališče Trst, SiTi Teater

Režija: Tijana Zinajić.

Igrajo: Primož Forte, Franko Korošec, Tina Gunzek, Urška Bradaškja, Vesna Pernarčič, Joži Šalej (glasbenik).

Uvrstitev v tekmovalni program 30. Dnevov komedije.

Čudovita Jureta Karasa je zgodba o nenavadni in unikatni lepoti vsakega človeka, ne glede na družbene standarde in na pričakovanja drugih. Glavna junakinja je samska ženska, ki je čudaška po naravi in ker jo je življenje postavilo pred težko preizkušnjo. Člani njene družine naj bi imeli »tam zunaj« bolj »normalno« življenje: službo, družino. Dejansko pa ni človeka brez vidnih ali prikritih šibkosti, nevroz, ki so vezane tudi na način življenja v današnjem svetu, kjer si v hipu lahko zmagovalec ali poraženec in kjer je treba ohranjati globalno prepoznavne standarde tako v poklicnem kot zasebnem življenju.

»Da najdemo smeh v tragediji in pesem v navadnosti vsakdanjika. Ker smo vsi v istem zosu«. Jure Karas

 

februar/marec 2023

komedija

Eva Mahkovic, Tereza Gregorič: TRIDESETLETNICE, SNG Nova Gorica

Režija: Tijana Zinajić.

Igrajo: Anuša Kodelja, Lucija Harum/Arna Hadžialjević, Lara Fortuna, Jure Kopušar, Žiga Udir.

Lana, Antea in Leticija so skoraj odrasle punce in prijateljice. Želijo si iz Slovenije v obljubljeno deželo, kjer lahko živijo svobodno, brez predsodkov, brez pričakovanj, kjer bi cenili njihovo sposobnost in delavnost. Namesto v obljubljeni deželi pa se znajdejo v prelomnem obdobju, ki s sabo prinese tornado velikih življenjskih odločitev in je hkrati preizkušnja za prijateljstvo, za življenjska prepričanja, za vse, kar so si o odraslosti do zdaj samo predstavljale.

Tridesetletnice se po eni strani spopadajo z idejo sodobne ženske, ki so si jo izoblikovale med študijem v zgodnjih dvajsetih, ko je bil idealizem še močan, zdaj pa se srečujejo z resnično družbo in svojo vlogo v njej. So res (lahko) tako svobodne, kot si mislijo? So odločitve res njihove ali jih večinoma usmerjajo pričakovanja drugih?

Pomembno vlogo v predstavi odigra glasba. Avtor glasbenih priredb in korepetitor je Anže Vrabec.

Predstava traja uro in 40 minut ter nima odmora.

 

marec/april 2023

komedija

Milan Grgić: I ♥ NJOFRA, Mestno gledališče Ptuj

Režija: Samo M. Strelec.

Igrata: Gojmir Lešnjak Gojc, Vlado Novak.

80. leta prejšnjega stoletja. Še je živ tovariš Tito, še imamo »rešpekt« do Ljudske milice, Jugoslovanske ljudske armade, še se ve, kdo pije in kdo plača in kdo ali kaj je zunanji sovražnik. V socialističnem bloku živita mož in žena. In njuna hči.

On, morda »gradjansko lice na službi u JNA«, naturalizirani Mariborčan (Vlado Novak), in Ona, morda Ljubljančanka z meščanskim, intelektualnim pedigrejem (Gojmir Lešnjak Gojc). Nekega jutra On pri britju zagleda z rdečo šminko na ogledalo napisano sporočilo njegove ljube hčerkice: Njofra! Hči je zbežala od doma – ker se bo poročila! In to skrivaj! Ne da bi vprašala ato, če dovoli! Nezaslišano. Mama za to seveda ve, a se dela, kakor da ne ve nič. In drži hčerki »štango«.

Zaprašena, staromodna in rahlo nostalgična komedija, za vse jugonostalgike in tiste, ki to niti slučajno ne želijo biti.

Predstava traja uro in 20 minut ter nima odmora.

april/maj 2023

komedija

Dario Fo: VSE ZASTONJ! VSE ZASTONJ!

Režija: Ajda Valcl.

Igrata: Vesna Pernarčič, Aljoša Ternovšek, Vesna Slapar, Miha Rodman, Blaž Setnikar, Dominik Vodopivec, Jure Pogačar.

Zgodba te duhovite, a hkrati ostre Fojeve družbenokritične farse se začne tik po uporu v trgovinskem centru, ko se ženske, ogorčene nad vnovičnim dvigom cen, odločijo, da temu naredijo konec. V uporniškem zanosu ženske v hipu stopijo skupaj, saj imajo dovolj neprestanega izkoriščanja in višanja cen osnovnih živil, zato sprva zahtevajo polovično ceno, kasneje pa jih jeza in upor pripeljeta tudi do tega, da si živila preprosto stlačijo pod obleke in z njimi odkorakajo domov.

Tudi junakinji komedije Antonia (Vesna Pernarčič) in Margherita (Vesna Slapar) prideta domov s prisvojenimi živili. Odločita se, da bosta partnerjema prikrili sporno »proletarsko nabavo« in ju poskušata prepričati o svoji »nenadni« nosečnosti. Od tod naprej se absurdni zapleti kar vrstijo iz prizora v prizor …

Predstava traja uro in 40 minut ter nima odmora.