GLEDALIŠKO-LUTKOVNI ABONMA 2015/16

Gledališko-lutkovni abonma je namenjen osnvnošolcem od 2. do 9. Razreda in je oblikovan v tri sklope. Vsak vsebuje po dve predstavi, ki sta namenjen določeni starostni skupini: 

  1. SKUPINA / učenci 2., 3. in 4. razredov
  2. SKUPINA / učenci 5., 6. in 7. razredov
  3. SKUPINA / učenci 8. in 9. razredov

 Posebna skupina so prvošolci, ki  v MO Murska Sobota obiskujejo Lutkovni abonma.

Cena posamezne predstave bo 5 EVR.

V abonma se vpisujejo učenci na matičnih šolah. Na predstave prihajajo organizirano v času pouka.

Proste sedeže, ki jih ne zasedejo učenci osnovnih šol MO Murska Sobota, ponudimo ostalim prekmurskim oziroma pomurskim šolam.   

ABONMAJSKE PREDSTAVE ZA OSNOVNOŠOLCE 2015 - 16

 

2., 3. in 4. razred

GLEDALIŠČE PARK, 21. in 22. oktober 2015 

glasbeno gledališče za otroke in tiste, ko to še znajo biti

ENCI BENCI KATALENCI, Katalena  

Režija: Ivana Djilas.
Nastopajo: Katalena / Polona Janežič, klaviature, tolkala, spremljevalni glas; Vesna Zornik Stonič, glas; Boštjan Gombač, klarinet, piščali, žepna trobenta, pojoča žaga, tolkala, spremljevalni glas; Tibor Mihelič Syed, basovska kitara, tolkala, spremljevalni glas; Boštjan Narat, kitara, mandolina, spremljevalni glas; Robert Rebolj, bobni, tolkala.

Skupina Katalena se pri novem glasbenem podvigu Enci benci Katalenci navdihuje pri izštevankah, izrazito ritmičnih pesmih, polnih skrivostnih besed, s katerimi otroci razdelijo vloge za začetek igre. Glasbene pripovedi, zbrane na albumu Enci benci Katalenci,

tako kar same po sebi ustvarjajo prostor glasbenega gledali

šča in predstave, ki pa ni samo predstava za otroke. Je predvsem predstava, v kateri vsi (znova) postajamo in ostajamo otroci.

 

Če se nam je že zastavljajo vprašanje, kam jo bo Katalena zavila po zadnjem CD Noč čarovnic, je sedaj preprostost odgovor kot na dlani. Naredili so velik korak naprej, s tem ko so naredili korak nazaj. To si seveda razlagam s tem, da so člani zasedbe z leti dobivali tudi otroke in so se spet srečali z otroškimi izštevankami. Da ne bi kdo slučajno pomislil, da jim gre na otročje. Ravno obratno” Zdenko Matoz

 

5., 6. in 7. razred

GLEDALIŠČE PARK, 24. in 25. november 2015

igrana predstava - gledališka pravljica s petjem in plesom

Andrej Rozman Roza: JANKO IN METKA, SNG Drama Maribor

Režija: Robert Waltl.
Igrajo: Milada Kalezić, Bojan Maroševič, Nejc Ropret, Mirjana Šajinović, Irena Varga.

Janko in Metka sta vedoželjna in spretna otroka, ki z dobrim, a neodločnim očetom ter zlobno mačeho živita v hišici na robu velikega gozda. Mačeha nekega dne ugotovi, da doma ni dovolj hrane za vse in se odloči, da bo otroka pustila v gozdu. Iznajdljiva Janko in Metka najdeta pot do doma s pomočjo kamenčkov, ki sta jih puščala za seboj. Naslednjič se mačeha odloči, da bo družina odšla po drva globoko v gozd. Tokrat otroka za seboj puščata drobtinice kruha, ki pa jih pozobajo lačne ptice. Po treh dneh tavanja po gozdu prideta do čudovite hišice iz sladkarij, v kateri živi teta Žeralda, ki ima z njima posebne načrte.

Sodobno interpretacijo znamenite Grimmove pravljice je režiral Robert Waltl, igralec, režiser, lutkar in umetniški vodja Mini teatra Ljubljana, ki neguje umetniško gledališče za otroke in mlade na najvišji ravni. Waltl je za svoje delo prejel številne nagrade doma in v tujini.

 

8. in 9. razred

GLEDALIŠČE PARK,  3. in 4. december 2015

gledališka predstava

PROSTO PO PREŠERNU, Cankarjev dom in Zavod Margarete Schwarzwald

Režija: Maruša Kink.
Igrajo: Jernej Čampelj, Tina Gunzek in Saša Pavlin Stošić.

Vsem poznane Prešernove pesnitve, ki so tudi del rednega učnega programa, so v predstavi Prosto po Prešernu izhodišče za napeto zgodbo. Junake pesnitev Turjaška Rozamunda, Povodni mož, Lepa Vida, Krst pri Savici (in še nekaterih drugih) preigravajo trije mladi igralci. Zgodbo in nepredvidljivo, sveže interpretirano dogajanje, rišejo z inovativnimi življenjskimi, humornimi in abstraktnimi vložki. Natančno analiziranje Prešernovega življenja in ustvarjanja je avtorje pripeljalo do zanimive in poučne uprizoritve. Duh časa, v katerem nastaja, pomagajo slikati moderna kostumografija in scenografija, avtorska glasba in trije zanosa polni izvajalci, ki drzno oživijo lik in delo dr. Franceta Prešerna. Spoštljivo do njegovega dela, človeško do njegovih likov, raziskujoče do njegovega življenja. Prosto po Prešernu.

5., 6. in 7. razred

GLEDALIŠČE PARK, 26., 27. in 28. januar 2016

gledališka predstava

Ira Ratej: GLEDALIŠČE OD A DO Ž, SNG Drama Maribor

Režija: Ivana Djilas.
Igrata: Mirjana Šajinović in Vladimir Vlaškalić.

Ko v gledališču ugasnejo luči in se gledalci zavijejo v temo in molk, oder zasije v vsej svoji magičnosti. A preden tovarna sanj gledalcem predstavi najnovejšo odrsko kreacijo, poteka v gledališkem zaodrju nevrotično-kaotična drama "biti ali ne biti". Kdo so vsi ti mojstri, ki se skrivajo v svojih gledaliških luknjah?

Nadarjena in neustrašna avanturista A in Ž se odločita razkrinkati vse gledališke skrivnosti – izmuzneta se skozi službeni vhod gledališča in že se znajdeta v pravem raju za radovedneže. Vsaka vrata v tem čudaškem labirintu odkrivajo svet zase – za enimi brnijo šivalni stroji, za drugimi lepijo, žagajo in barvajo kulise, iz frizerstva diši po spreju za lase in laku za nohte, za nervoznimi igralci skačejo garderoberji, luči na odru utripajo, iz tonske kabine prihaja glasno grmenje ... In ko nepridiprava A in Ž že mislita, da sta "na konju", tik nad glavama zaslišita inspicientov glas: "Tišina za odrom, prosim!"

Kdo je gledališki bog – inspicient, nevidna roka in vseobsegajoči glas gledališča, ali si božje mesto delita lučni in tonski mojster, ki ustvarjata svetlobo in zvok? Brez vseh "malih bogov", pridnih, natančnih in predanih (gledalcem skritih) gledaliških delavcev ne bi nastala nobena gledališka predstava.

 

 

2., 3. in 4. razred

GLEDALIŠČE PARK,  1. in 2. februar 2016 

Lutkovno-igrana predstava

László Bagossy:  O VILI,  KI VIDI V TEMI,  Lutkovno gledališče Maribor

Režija: Rita Bartal Kiss.
Nastopajo: Elena Volpi, Metka Jurc, Aja Kobe,  Tilen Kožamelj, Danilo Trstenjak.

Da vsak kaj zna, bo dokazovala predstava O vili, ki vidi v temi. A človek se mora truditi ugotoviti, kaj je to, v čemer je lahko najboljši. Šele z delom oblikuje svoj smisel in dobi pravo ime.

Predstava O vili, ki vidi v temi je nastala na podlagi istoimenske slikanice sodobnega madžarskega pisatelja Laszla Bagossyja, ki združuje motive ljudskih pravljic in zgodb sodobnejšega izvora ter tako ustvari pravljico v pravljici. Da vsak kaj zna, bo dokazovala predstava O vili, ki vidi v temi. A človek se mora truditi ugotoviti, kaj je to, v čemer je lahko najboljši. Šele z delom oblikuje svoj smisel in dobi pravo ime.

Uprizoritev s kombinacijo žive igre in lutkovne animacije ponudi v gledanje dvojno kompozicijo pravljice v pravljici: poetično pravljico iz mističnega življenja vil in klasično pripoved o tegobah junaka na poti do zastavljenega cilja. Mladega gledalca privede do plemenitega in optimističnega sklepa, da tudi najšibkejši, najbolj spregledani in najbolj zapostavljeni lahko najdejo in razvijejo svoje posebne sposobnosti za premagovanje ovir, saj so za dosego cilja najbolj nujni domišljija, ljubezen in pogum.

 

Najsi bo namen ali naključje, premiera pričujoče predstave prav 19. marca, na svetovni dan pripovedništva, je zadetek v polno. Njen čar e je v prepletu nostalgičnega občutja ugodja ob poslušanju pravljice in prijetnega občutka zadovoljstva ob ogledu učinkov sodobne lutkovne tehnologije. Moderna pravljica, ki zveni starodavno, je dobro jamstvo za zadovoljitev raznovrstnih kriterijev in napovemo ji lahko dolgo življenje…” Večer 

8. in 9. razred

GLEDALIŠČE PARK,  marec 2016

gledališka predstava

Lotte Faarrup: NEKOČ,  KO NAS NI  BILO VEČ, Lutkovno gledališče Ljubljana

Režija: Anja Suša.
Igrajo: Rok Kunaver, Jernej Kuntner, Ajda Toman, Nataša Tič Ralijan k. g..

 

Nekoč, ko nas ni bilo več je presenetljiva, poetična in ganljiva zgodba o prehitrem odraščanju danske avtorice in režiserke Lotte Faarup. Je zgodba o dveh otrocih, ki skušata rešiti zakon svojih staršev in se izgubita v kaosu prepirov ... Drama prikazuje ločitev skozi otroške oči ter svobodno, odkrito in živo spregovori o tem, kaj se dogaja za zaprtimi vrati otroške sobe, ko pred njimi divja vojna ločenih staršev, ko družinsko idilo zamenjajo ljubosumje, prikrita agresija, bes in obup. Svet, ki ga poznata otroka (brat in sestra), čez noč postane drugačen – vsak od njiju se po svoje spopada z izgubo in predeluje svoje viharne občutke.