Search
Close this search box.
Festival Soboški dnevi 2024

Folkart: Nova Zelandija, Portugalska

Prizorišče: grajska ploščad v mestnem parku

Folklorni festival Folkart že več kot tri desetletja prikazuje tradicijske umetnosti sveta. Je eden izmed najbolj prepoznavnih in najvidnejših evropskih ter svetovnih folklornih festivalov. Folklorne skupine bodo v Mursko Soboto prinesle pravo dragocenost – kulturno dediščino, ljubezen do svojih korenin in ponosno držo ambasadorjev tradicijske kulture. V okviru 3. Folkarta bodo v Murski Soboti nastopile skupine iz Nove Zelandije, Portugalske, Indije in Paname.

TAUMATA WHITIREIA, NOVA ZELANDIJA, Wellington

Dežela dolgega belega oblaka. Maori, njihove legende, poi in obredni ples haka. Raj na Zemlji, daleč od ponorelega sveta. Kivi, kakapo in živi fosil tuatara. Mogočne gore in pravljični fjordi. Vse to je Nova Zelandija. Skupino Taumata Whitireia, kar pomeni vrh gore, ki bo letos prišla na naš festival, sestavljajo diplomiranci univerze Whitireia Performing Arts v Wellingtonu, ki je specializirana za ohranjanje te edinstvene kulture. Izrisali nam bodo zgodbe kulture Maorov, prebivalcev Samoe in Cookovih otokov.

GRUPO ETNOGRÁFICO de AREOSA, PORTUGALSKA, Viana do Castelo

Melanholični fado in fiestas vibes. Vasco de Gamma, veličastna zgodovina in razgibana sedanjost. Rt Roca, Lizbona, Coimbra. Dežela ribičev in kmetovalcev. Portovec in nogomet, azulejos in pluta. Vse našteto so značilnosti Portugalske. Skupina Etnográfico de Areosa ohranja ljudsko tradicijo in običaje župnije Areosa v mestu Viana do Castelo, ki je najbolj severno atlantsko mesto na Portugalskem. Svojo moč črpajo iz ljubezni do prednikov. Ob večjih praznikih še vedno oblečejo posebne noše, ki so jih nosili predniki v prejšnjih stoletjih. Vsaka zase je prava mala umetnina; ročno tkane, z zapletenimi vezeninami na krilih, srajcah in telovnikih, vse izdelano ročno. Njihovi nastopi ohranjajo čisto pristnost, ki je vedno bolj redka celo v folklornem svetu.

 

Vstopnice

  • V predprodaji

  • Na dan dogodka

  • Dijaki, študenti, upokojenci

Bi želeli biti obveščeni

o novih dogodkih, predstavah in koncertih?

*S klikom na “DA želim biti obveščen!” se strinjate s prijavo na e-novice. Na vaš e-poštni naslov bomo občasno pošiljali promocijske, marketinške in prodajne vsebine. Svojo privolitev lahko kadarkoli prekličete. Več informacij najdete nas strani Varnost osebnih podatkov.

Skip to content