Abonma komedija 2013/14

Abonma bo obsegal 6 predstav, ki so žanrsko opredeljene kot komedije in ponujajo publiki ob razmisleku tudi smeh in sprostitev.

Predstave abonmaja se bodo odvile enkrat mesečno, v času od oktobra 2013 do marca/aprila 2014. Gostovanja slovenskih poklicnih gledališč bodo načeloma med tednom.

CENA ABONMAJA: 80 EUR,  72 EUR - upokojenci,   dijaki, študenti

CENA VSTOPNICE v prosti prodaji: 18 EUR, 16 EUR - upokojenci, dijaki, študenti.


PROGRAM PREDSTAV:

Izbrali smo pet predstav obeh abonmajev, torej tiste, ki jih bomo gostili od oktobra 2013 do februarja 2014. Zadnjo predstavo bomo izbrali iz aktualne sezone 2013/14.


oktober 2013

Goran Vojnović: TAK SI, SiTi Teater BTC in Kreker  

„nestrpna komedija“

Režija: Aleksander Popovski. Igrata: Tadej Toš in Klemen Slakonja.

Komedja“ TAK SI“ je nastala po naročilu SiTi teatra, napisal pa jo je, letos že drugič prejemnik Kresnikovo nagrade za najboljši roman (Jugoslavija, moja dežela), režiser, scenarist, kolumnist, pisatelj in pesnik Goran Vojnovič. Prvi nagrajeni roman Čefurji raus (2009) je doživel tudi gledališko uprizoritev, ki je bila velika upešnica.

Predstava TAK SI se na duhovit način loteva številnih oblik človeške nestrpnosti. Na vprašanje, kaj se zgodi povprečnemu taksistu v slovenski prestolnici, ko v njegov taksi sedejo konceptualni umetnik, bivši gej, novopečeni vstajnik, brezposelni punker s kravato, duhovnik brez prakse, italijanski turist in  profesor marksizma, bosta odgovorila prekaljena igralca in komika Tadej Toš in Klemen Slakonja.

Premiera predstave bo oktobra 2013.

 

november 2013

Dušan Jovanović: BORIS, MILENA, RADKO,  SNG Drama Ljubljana 

 „duhovita igra o ljubezenskem ognju v zrelih letih“

Režija: Dušan Jovanović. Igrajo: Milena Zupančič, Radko Polič, Boris Cavazza, Alojz Svete, Nina Valič.

Foto: DramaLjubezenski trikotnik med upokojeno igralko, njenim možem novinarjem in njenim ljubimcem, upokojenim kapitanom dolge plovbe, razburka strasti tako med udeleženci kot med opazo­valci. So erotične in ljubezenske peripetije pri teh letih sploh še primerne? Ali pa, nasprotno, opozarjajo, da življenje ne var­čuje s presenečenji, čeprav niso zmeraj za vse prijetna? Ta du­hovita igra o ljubezenskem ognju v zrelih letih se sprašuje tudi o našem odnosu do življenja, ki ga vse preradi jemljemo kot samoumevno rutino.

»Pet zvezdic za uprizoritev, ki je dragocena rekonstrukcija nekdanjih čustev in obenem zrel pogled na nepredvidljivost življenja. Zakaj iz razpadlih zvez, prešuštev in čustvenega mrcvarjenja delati (še eno) tragedijo, ko pa je jasno, da so prav ta izhodišča lahko idealen teren za komedijo. Takšen vtis namreč daje že dramsko besedilo Dušana Jovanovića Boris, Milena, Radko (tudi nominiran za Grumovo nagrado 2013), medtem ko avtor v položaju režiserja to idejo še potencira in jo dodatno obloži z visoko mero ironične distance in cinizma.« Delo

»Predstava, ki naredi človeka lačnega gledališča« Radio Slovenija

 

december 2013

Carlo Goldoni: SLUGA DVEH GOSPODARJEV, Gledališče Koper

»oda življenju in radosti« 

Režija: Kokan Mladenović.

Igrajo: Igor Štamulak, Mojca Fatur, Gorazd Žilavec, k. g., Maruša Kink, Danijel Malalan, Gregor Geč, Ajda Toman, Rok Matek,  Blaž Popovski. Glasbeniki: Rudi Bučar (kitara, vokal), Goran Krmac (tuba, stompin' box), Marsell Marinšek (harmonika)

Zapleti, ki jih povzročita zaroka med hčerko skopuškega trgovca Pantaloneja in sinom dr. Lombardija ter »vrnitev« njenega nekdanjega zaročenca (za katerega se pozneje izkaže, da je le v moškega preoblečena Beatrice, ki želi po bratovi smrti izterjati denar) in njegovega sluge, večno lačnega Truffaldina, slednjemu omogočijo, da začne skrivaj služiti tudi Torinčanu Florindu Aretusiju, ki se pred roko pravice in v iskanju ljubljene Beatrice zateče v Benetke. Truffaldino nekaj časa uspešno služi obema gospodarjema, ki ne vedoč drug za drugega celo najemata sobi v isti krčmi, toda težave se začnejo, ko Truffaldino izroči pisma napačnemu naslovniku...

 

januar 2013

Vladimir Vladimirovič Majakovski: MISTERIJ BUFFO, SNG Drama Ljubljana

»kje smo in kam gremo«

Režija: Aleksander Popovski.

Igrajo: Janez Škof, Silva Čušin, Tadej Toš, Barbara Cerar, Valter Dragan, Bojan Emeršič, Maša Derganc, Klemen Slakonja, Uroš Fürst, Iva Babič, Klemen Janežič.

Misterij Buffo opisuje pot poslednjih 11 preživelih, zbranih na Noetovi barki - gumenjaku, v obljubljeno deželo. Majakovski je igro napisal leta 1918 za proslavo prve obletnice oktobrske revolucije in jo opisal kot »herojska, epska in satirična upodobitev naše dobe«. Osnovna vsebinska okvirja sta "nov vesoljni potop in misterij oz. človekovo potovanje k rešitvi." Majakovski svoje junake popelje v obljubljeno deželo, v komunizem, ustvarjalci pa so želeli poiskati lastno pot do obljubljene dežele in poskušali ponuditi odgovor na vprašanji, kje smo in kam gremo.

»Misterij buffo je izvrstna predstava, polna humorja, ki ga je vpisal že avtor teksta, pa tudi onega, ki ga z današnje perspektive vpisujejo ustvarjalci predstave, poigravajoč se tako s spodletelo izkušnjo socializma kot z novimi zahtevami po pravičnejši družbi. Liki so igralsko izdelani do podrobnosti, izvrstni so Janez Škof, Bojan Emeršič, Barbara Cerar, Tadej Toš, Klemen Slakonja, Uroš Fürst in vsi drugi.« Dnevnik

februar 2014 

B. Kobal & B. Završan / po besedilu G.Gaberja:  PO MOJEM SLOVENCI…, KUD Pod topoli

»satirična komedija o neumnosti, ki preži za vogalom in nikoli ne počiva«

Režija: Boris Kobal.

Igra: Boris Kobal.

Predstava  gledališkega režiserja, igralca in odličnega komika, ki smo ga v zadnjem letu srečevali v televizijski razvedrilni oddaji Moja Slovenija, Po mojem Slovenci…je pripoved o človeku, ki trči v najrazličnejše situacije današnje stvarnosti. Skuša razmisliti o našem vsakdanu in si ustvariti svoje mnenje, a se izkaže, da je to presneto težko delo, saj se znajde v labirintu kontradikcij  in hudomušnih rezultatov.

„Slovenci in Slovenija…ni nujno, da se ta dva pojma vedno ujemata. Med njima je vedno prihajalo do konfliktnih situacij. In to ne po krivdi Slovenije. Ona je tam od vedno, uradno šele dobrih dvajset let, nič hudega sluteč in ni Slovenija  kriva, da je fasala Slovence. Ta narod, ki si želi biti po nemško discipliniran, po drugi strani pa balkansko razposajen. Ta narod zdaj ne ve, kaj bi s samim seboj...“

 

marec 2013

PREDSTAVA IZ  SEZONE 2013/14

 


Povezane vsebine

 • „nestrpna komedija“

  Tak SI

  Sre, 23.10.2013 - 19:00
  Komedja" TAK SI" je nastala po naročilu SiTi Teatra, napisal pa jo je, letos že drugič prejemnik Kresnikove nagrade za najboljši roman ( ...več »
 • Dušan Jovanović

  Boris, Milena, Radko

  Tor, 19.11.2013 - 19:00, Sre, 20.11.2013 - 19:00
  Ljubezenski trikotnik med upokojeno igralko, njenim možem novinarjem in njenim ljubimcem, upokojenim kapitanom dolge plovbe, razburka ...več »
 • Carlo Goldoni

  Sluga sveh gospodarjev

  Sre, 18.12.2013 - 19:00
  Zapleti, ki jih povzročita zaroka med hčerko skopuškega trgovca Pantaloneja in sinom dr. Lombardija ter »vrnitev« njenega nekdanjega ...več »
 • V. V. Majakovski

  Misterij Buffo

  Sre, 22.1.2014 - 19:00, Čet, 23.1.2014 - 19:00
  Misterij Buffo opisuje pot poslednjih 11 preživelih, zbranih na Noetovi barki - gumenjaku, v obljubljeno deželo. Majakovski je igro napisal ...več »
 • B. Kobal & B. Završan / po besedilu G. Gaberja

  Po mojem Slovenci...

  Tor, 11.2.2014 - 19:00
  Predstava gledališkega režiserja, igralca in odličnega komika, ki ga v zadnjem času redno videvamo predvsem v televizijski razvedrilni ...več »
 • Eric Chappell

  Kraja

  Čet, 20.3.2014 - 19:00
  Ko se sredi noči uspešnež z ženo in prijateljskim zakonskim parom vrne z obletnice poroke v podeželsko hišo, se sooči z razdejanjem ...več »