ABONMA DRAMA/KOMEDIJA 2016-17

POVABILO K VPISU V GLEDALIŠKA ABONMAJA 2016/17 ZA NOVE ABONENTE

V juniju 2016 smo k obnovitvi abonmajev povabili dosedanje abonente, tokrat vabimo k vpisu ljubitelje gledališča, ki bi želeli postati naši abonenti.

Od ponedeljka, 26., do petka, 30. septembra 2016, od 14. do 17. ure vabimo NOVE abonente k vpisu v oba gledališka abonmaja – ABONMA DRAMA/KOMEDIJA in ABONMA KOMEDIJA.
Vpis bo pri blagajni Gledališča Park.

Dobrodošli v novi sezoni!

PROGRAM ABONMAJA DRAMA/KOMEDIJA 2016/17

Vanj bo vključenih 6 predstav različnih žanrov – od drame do komedije in vsega vmes. Namenjen je radovedni publiki, ki jo zanima gledališče v vsej svoji raznolikosti, predvsem pa kakovosti.

Predstave bodo enkrat mesečno, od oktobra 2016 do marca/aprila 2017. Gostovanja slovenskih poklicnih gledališč bodo načeloma med tednom.

Dogovorili smo se za gostovanja petih predstav, ki jih bomo gostili od oktobra 2016 do februarja 2017. Zadnjo, šesto predstavo bomo izbrali iz aktualne sezone 2016/17.

Gledališče Park, oktober 2016

Erik Gedeon: VEČNO MLADI, SNG Drama Maribor

Režija: Sandy Lopičić.
Igrajo: Irena Varga, Denis Horvat, Mateja Pucko, Kristijan Ostanek, Matevž Biber, Jurij Drevenšek, Mirjana Šajinović.

 

komična drama s songi

Zmagovalna predstava Dnevov komedije Celje 2016:
Žlahtna komedija 2016,   Žlahtni režiser 2016 - Sandy Lopičić,  Žlahtna komedijantka 2016 - Mateja Pucko,  Žlahtna komedija po izboru občinstva.  

Staranje je postalo najhujši bavbav, najstrašnejša bolezen novega veka. Ker časa ne moremo zaustaviti, je najbolje, da skozi solze smeha pogledamo v leto 2065: kako bo, ko v gledališki stavbi v Slovenski 27 ne bo več hrama umetnosti, ampak dom za ostarele. V uprizoritvi Večno mladi skupina igralcev in igralk, članov nekdanje mariborske Drame, na groteskno zabaven način ob pomoči pevske oz. glasbene terapije poskrbi za vse prej kot dolgočasen rokenrol tretjega življenjskega obdobja. Ob izvrstnih igralsko-pevskih interpretacijah hitov, kot so I Love Rock'n'Roll, Born To Be Wild, I Got You Babe itn. trohneče odrske deske znova katarzično zavibrirajo. V drami s songi Švicarja Erika Gedeona Večno mladi (2007), ki jo je vsestranski glasbenogledališki ustvarjalec Sandy Lopičić z ustvarjalci uprizoritve v vsebinsko in dramaturško prirejeni obliki postavil na oder, so (iz)našli težko iskani zvarek za večno mladost – zabavo, ki trese oder in ruši stereotipe o starcih.

„... tukaj pa je zabava na vrhunskem nivoju. Zasluga gre predvsem igralcem, ki so ne samo izvrstno priredili svoje sicer maloštevilčne iztočnice, temveč so sijajni v vseh elementih igre, pa naj je to interpretacija pesmi, izmenjava replik ali situacijska komika. Skoraj nikogar ni mogoče posebej izpostaviti, saj predstava nima šibkega člena ... tako da lahko predstavo ocenimo kot enega najbolj uspelih kabaretnih projektov v zadnjem času. Zaradi sijajne realizacije v svojem žanru si zasluži najvišjo oceno.“ Peter Rak, Delo

Gledališče Park, november 2016

Tena Stivičić: 3 ZIME, Mestno gledališče ljubljansko

Režija: Barbara Hieng Samobor.
Igrajo: Jana Zupančič, Sebastian Cavazza, Tjaša Železnik, Tina Potočnik Vrhovnik/Ajda Smrekar, Iva Krajnc, Jernej Gašperin, Uroš Smolej, Jette Ostan Vejrup/Karin Komljanec, Domen Valič, Gregor Gruden, Eva Jesenovec, Mojca Funkl..  

družinska saga

Besedilo 3 zime je bilo decembra 2014 z velikim uspehom krstno uprizorjeno v londonskem Narodnem gledališču. Zanj je avtorica prejela nagrado Susan Smith Blackburn 2015, ki jo v New Yorku podeljujejo najboljšim, v angleščini pišočim dramatičarkam z vsega sveta.

3 zime so rafinirana in ganljiva saga o družini Kos in njeni zaznamovanosti z zgodovino. In zime so res tri: 1945., 1990. in 2011. Ključni dogodki se navezujejo na konec avstro-ogrske monarhije in segajo prek vzpona in padca komunizma do tranzicije, demokracije in vstopa v Evropsko skupnost. Dogajanje spremljamo skozi usode štirih generacij žensk, ki so v povsem različnih svetovih odraščale v isti zagrebški z bršljanom obrasli vili, kasneje pa nacionalizirani in razdeljeni. Klobčič se začne odmotavati leta 2011, ko se zaradi Lucijine poroke v hiši zbere vsa družina in izve, da naj bi Lucijin ženin, novodobni bogataš
sumljivih poslov, hišo odkupil.

Avtorica Tena Stivičić, prodorna hrvaška dramatičarka, ki živi in ustvarja v Londonu, z izjemno toplino in naklonjenostjo odstira življenja vseh članov družine predvsem z ženske perspektive, saj so ženske, z vsako generacijo bolj neodvisne in izobražene, gonilna sila rodbine.

Gledališče Park, december 2016

rokgre: TARZAN, SNG Drama Ljubljana

Režija: Eva Nina Lampič.
Igrajo: Marko Mandič, Maša Derganc, Uroš Fürst.

 

komedija o človeških in živalskih nraveh aktualnega dobitnika Grumove nagrade Roka Vilčnika, ki se podpisuje s psevdonimom rokgre

„Podoba raja za dva,  obdanega z bodečo žico.“

Tarzan in Jane v džungli − kaj neki bi se lahko dogajalo temu paradigmatičnemu ljubezenskemu paru, potem ko je uspešno premagal vse ovire na poti svoje ljubezni? Na prvi pogled to, kar se dogaja tudi vsem drugim parom: drobni nesporazumi in nesoglasja, nekaj ljubosumja in morda celo malo naveličanosti, predvsem nad džunglo in neudobnimi razmerami za življenje. Ko se vmeša v igro uglajeni in svetovljanski Mike, je teren za razdor že pripravljen. A kot je to pogosto, gre tudi tukaj za več interesov. Mike očara Jane, ko ji požrtvovalno priskrbi civilizacijske dobrine, a to je samo njegova pot do zakladov, ki jih skriva pragozd. Dialog v igri je na prvi pogled lahkoten in spreten, izjemno zabaven. A humor postaja vse bolj kritičen, igra, ki se dogaja v na prvi pogled oddaljeni džungli, pa odpre pred nami števila pereča vprašanja našega materialističnega sveta. Komedija Tarzan s podnaslovom Eksotična drama je bila na 45. Tednu slovenske drame nominirana za Grumovo nagrado in je najnovejša v vrsti številnih dramskih in radijskih iger uveljavljenega avtorja Roka Vilčnika, ki se podpisuje s psevdonimom rokgre.

„Vilčnikova ostra kritika uničenja planeta s pozicije antropocentričnega grabežljivega človeka se kaže inteligentno, prek večinoma absurdnih humornih situacij, ki v tej obliki toliko bolj uspešno dosežejo naslovnika ... Tarzan je uspešna inscenacija ene najbolj žgočih tem tega trenutka, ki jo z vso igralsko bravuro oživijo trije protagonisti.“ Tadeja Krečič, Radio Slovenija

Gledališče Park, januar 2017

Gerhart Hauptmann: ROSE BERND, Slovensko ljudsko gledališča Celje

Režija: Mateja Koležnik.

Igrajo: Bojan Umek, Liza Marija Grašič, Andrej Murenc, Pia Zemljič, Igor Žužek, Aljoša Koltak, David Čeh, Barbara Medvešček, Manca Ogorevc, Tanja Potočnik, Igor Sancin, Damjan Trbovc.

drama

tekmovalna predstava Borštnikovega srečanja 2016

Nemški pisatelj in dramatik Gerhart Hauptmann (1862–1946) velja za najpomembnejšega ustvarjalca nemškega naturalizma. Leta 1912 je za svoje ustvarjanje, predvsem na področju dramatike, prejel Nobelovo nagrado za književnost. Drama Rose Bernd je zgodba mlade ženske, ujete v tradicionalno
in zaprto okolje, ki zaradi svojih nekonvencionalnih, za družbo nesprejemljivih dejanj pade v nemilost okolice; je pretresljiv prikaz propada mlade ženske, ki si od življenja želi več, kot ji nameni družba, v katero je vpeta.

„Rose Bernd je popolna predstava. Popolnost je v vseh odrskih elementih ... Redkokdaj se vse tako učinkovito, harmonično zlije, kot se je v tej zgodbi o dekletu, ujetem v razvpite determinante ...“ Melita Forstnerič, Večer

„In vendar je uspelo režiserki Mateji Koležnik s sodelavci in igralci iz sorazmerno skromnega besedila ustvariti vrhunsko predstavo, predvsem pa ji je uspelo z domišljeno uprizoritveno strategijo obenem ohraniti avtentičnost originala, svežino aktualnosti ter občutek tematske brezčasnosti.” Peter Rak, Delo

Gledališče Park, februar 2017

Josif Brodski: DEMOKRACIJA!, SNG Drama Ljubljana


Režija: Matjaž Zupančič

Igrajo: Jernej Šugman, Bojan Emeršič, Jurij Zrnec, Silva Čušin, Barbara Ribnikar.

 

politična satira o iluziji imenovani demokracija nobelovca Josifa Brodskega

„Kjer se konča demokracija, se začne zoologija.“

Pesnik in esejist Josif Brodski − disident, samouk, nobelovec. Igra Demokracija! (1991) je nastala po padcu železne zavese in govori o majhni totalitarni državi, ki mora zaradi novih zgodovinskih okoliščin z dekretom čez noč uvesti demokracijo. Tranzicija je idealen čas za zlorabo demokracije in za zadovoljevanje osebnih, predvsem materialnih interesov politične elite, ki se je znašla pri viru bogastva, medtem ko množicam »velikodušno« meče drobtinice s svoje mize.

Duhovita in nenavadno zapisana igra Brodskega je jedka politična satira in več kot to – je odkrito in neprizanesljivo razmišljanje o mehanizmih, ki poganjajo postmoderno družbo. Padec ideologij je potegnil za sabo tudi padec idealov, ostali so le še tržni mehanizmi. „Superlativi, ki si jih predstava Demokracija! zasluži, se z igro imenitnih igralcev šele začenja, saj so ti oblikovali neverjetno komične kreature komunističnih voditeljev manjše države ... Če tekst enega največjih pesnikov 20. stoletja ne bi bil tako inteligentno napisan in njegov sarkazem izbrušen do popolnosti, bi se lahko človek kar razjokal in obnemel ob lucidnosti avtorja, ki leta 1991 piše tako, kot podčrtano živimo 25 let kasneje ... To nam kaže izvrstna predstava, ki travmatična dejstva prevaja v odrešilno distanco s humorjem, pa tudi samoironijo.“ Tadeja Krečič, Radio Slovenija

Gledalošče Park, marec 2017

JONAS, ŠPAS TEATER, Mengeš

Jonas podira rekorde gledanosti: v treh mesecih skoraj 80 ponovitev!

Režija: Lado Bizovičar.

Igra: Jonas.

Najbolj kontroverzen estradni zvezdnik v Sloveniji, dobitnik največ viktorjev in bolj skrivnosten od same skrivnosti! Nihče v deželi dvojine in fovšije ni počel več nenavadnosti, pustil močnejšega pečata in bolj karizmatično osvajal občinstva kot ravno Jonas Žnidaršič. Soustvarjal je Radio Študent, ‘švercal’ računalnike, spreminjal televizijo, učil nas je biljarda in predvsem ‘pecanja’, zdravil je na Kliniki Tivoli, izbiral prve ‘misice’ Slovenije, bil v prvih vrstah, ko smo spoznavali tehnologijo Appla in tudi ko so nas začarale prve komercialne televizije, ustregel želji po polovički in glasu ljudstva ... in … počel še marsikaj!

Najbolj skrivnosten slovenski zvezdnik bo končno spregovoril … o vsem, kar nas zanima, a ga nikoli nismo upali ali mogli vprašati. Vas zanima, kako je spreminjal


CENA ABONMAJA:

80 evr
72 evr – upokojenci,   dijaki, študenti

CENA VSTOPNICE ZA IZVEN:

18 evr
16 evr – upokojenci, dijaki, študenti.

Abonma lahko plačate v enkratnem znesku (plačilni nalog, rok plačila: september 2016), v dveh obrokih (plačilna naloga, rok 1. plačila: september 2016, rok 2. plačila: november 2018) ali v treh obrokih (plačilni nalogi, rok 1. plačila: september 2016, rok 2. plačila: november 2016, rok 3. plačila: februar 2017).