Abonma drama-komedija 2013/14

Vanj bo vključenih 6 predstav različnih žanrov - od drame do komedije in vsega vmes. Namenjen je radovedni publiki, ki jo zanima gledališče v vsej svoji raznolikosti, predvsem pa kakovosti.

Predstave abonmaja se bodo odvile enkrat mesečno, v času od oktobra 2013 do marca/aprila 2014. Gostovanja slovenskih poklicnih gledališč bodo načeloma med tednom.

CENA ABONMAJA: 80 EUR,  72 EUR - upokojenci,   dijaki, študenti

CENA VSTOPNICE v prosti prodaji: 18 EUR, 16 EUR - upokojenci, dijaki, študenti.


PROGRAM PREDSTAV:

Izbrali smo pet predstav obeh abonmajev, torej tiste, ki jih bomo gostili od oktobra 2013 do februarja 2014. Zadnjo predstavo bomo izbrali iz aktualne sezone 2013/14.

oktober 2013

PORTRETI II in III, Slovensko mladinsko gledališče Ljubljana

»velike filozofije malih ljudi«  

Režija: Vito Taufer.

Igrajo: Desa Muck, Uroš Kaurin, Robert  Prebil, Primož Bezjak, Maruša Geymayer Oblak, Olga Kacjan, Mojca Partljič, Matija Vastl.  

Portreti sodijo v polje t. i. dokumentarnega gledališča, saj so besedila nastala na podlagi intervjujev dramaturginje Uršule Cetinski s predstavniki različnih družbenih slojev, mentalitet in verskih prepričanj, z ljudmi z ulice, ki bi lahko bili naši znanci, sosedje, sorodniki ali mi sami. Predstava je postavljena v formi pogovorne televizijske oddaje. Z vsakokratnim gostom kramlja, začinjeno z avtoironijo, ciničnimi pripombami in ljudsko sproščenostjo, Desa Muck, tematsko pa je pogovor vezan na pojem sreče. Pri nas bomo v dveh večerih spoznali nekdanjega poslovneža Filipa,  gradbinca Esada, blagajničarko  Ireno, pevko Marijo, scenaristko na svobodi Marino in kirurga Toneta.

«... Prav tu je ključna odlika Portretov, ki ne le da izvrstno ujamejo pravo mero med sodobnim spektaklom, razgaljanjem intimnosti in prefinjeno simulacijo ter njihovimi prenosi v gledališki jezik, pač pa tudi brezkompromisno secirajo sodobne družbene razrede... Ta komunikativni laboratorij »velikih filozofij malih ljudi« temeljito opomni, da so najboljše zgodbe, z njimi pa tudi briljantne komedije in tragedije, svobodne v osiščih vsakdanjega življenja.« Delo

 

november 2013

Dušan Jovanović: BORIS, MILENA, RADKO,  SNG Drama Ljubljana 

 „duhovita igra o ljubezenskem ognju v zrelih letih“

Režija: Dušan Jovanović. Igrajo: Milena Zupančič, Radko Polič, Boris Cavazza, Alojz Svete, Nina Valič.

Ljubezenski trikotnik med upokojeno igralko, njenim možem novinarjem in njenim ljubimcem, upokojenim kapitanom dolge plovbe, razburka strasti tako med udeleženci kot med opazo­valci. So erotične in ljubezenske peripetije pri teh letih sploh še primerne? Ali pa, nasprotno, opozarjajo, da življenje ne var­čuje s presenečenji, čeprav niso zmeraj za vse prijetna? Ta du­hovita igra o ljubezenskem ognju v zrelih letih se sprašuje tudi o našem odnosu do življenja, ki ga vse preradi jemljemo kot samoumevno rutino.

»Pet zvezdic za uprizoritev, ki je dragocena rekonstrukcija nekdanjih čustev in obenem zrel pogled na nepredvidljivost življenja. Zakaj iz razpadlih zvez, prešuštev in čustvenega mrcvarjenja delati (še eno) tragedijo, ko pa je jasno, da so prav ta izhodišča lahko idealen teren za komedijo. Takšen vtis namreč daje že dramsko besedilo Dušana Jovanovića Boris, Milena, Radko (tudi nominiran za Grumovo nagrado 2013), medtem ko avtor v položaju režiserja to idejo še potencira in jo dodatno obloži z visoko mero ironične distance in cinizma.« Delo

»Predstava, ki naredi človeka lačnega gledališča« Radio Slovenija

 

december 2013

Henrik Ibsen: JOHN GABRIEL BORKMAN, SNG Drama Maribor

»gospodarska oziroma politična tragedija skozi prizmo družinske drame«

Režija: Mateja Koležnik.

Igrajo: Igor Samobor, Ksenija Mišič, Nataša Matjašec – Rošker, Mateja Pucko, Vlado Novak, Viktor Meglič, Maša Žilavec, Eva Kraš.

Naslovni junak Ibsenove drame John Gabriel Borkman (1896), bivši bančni direktor, je z ilegalnimi finančnimi špekulacijami zapravil celotno ženino premoženje in prihranke svojih strank, zaradi česar je pristal v zaporu. Družino je iz eksistencialne stiske rešila Borkmanova svakinja in njegova prva ljubezen Ella, ki jo je preračunljivo zapustil zaradi materialnega položaja njene sestre Gunhild. Do soočenja in neizbežnega obračuna s preteklostjo, sedanjostjo in konfliktom interesov glede prihodnosti pride v trenutku, ko na smrt bolna Ella obišče sestro Gunhild in Johna....

“Igor Samobor zgradi neverjetno življenjsko študijo, toliko bolj, ker je primerek divjega volka, ki skoraj infantilno kipi od pohlepne nerealiziranosti... Naj gre, četudi v smrt, samo ne s tabo, sta soglasno sklepčni obe ženski, sestri in smrtni konkurentki. Prva, Ksenija Mišič, nepopustljivo in ljubosumno popadljiva, se obrne kot povzpetna hladnokrvna ščuvalka v enakovredno »partnerico« Borkmanu. Iz povsem druge zgodbe je za poslovne »uspehe« žrtvovana Borkmanova ljubezen, v igri Nataše Matjašec Rošker, najprej v zmerno pohlevni kompromisni legi, ki pa po nepresenetljivih histeričnih izpadih sproži ledeno razumski in fatalen odpor.“


januar 2014

Vladimir Vladimirovič Majakovski: MISTERIJ BUFFO, SNG Drama Ljubljana

»kje smo in kam gremo«

Režija: Aleksander Popovski.

Igrajo: Janez Škof, Silva Čušin, Tadej Toš, Barbara Cerar, Valter Dragan, Bojan Emeršič, Maša Derganc, Klemen Slakonja, Uroš Fürst, Iva Babič, Klemen Janežič.

Misterij Buffo opisuje pot poslednjih 11 preživelih, zbranih na Noetovi barki - gumenjaku, v obljubljeno deželo. Majakovski je igro napisal leta 1918 za proslavo prve obletnice oktobrske revolucije in jo opisal kot »herojska, epska in satirična upodobitev naše dobe«. Osnovna vsebinska okvirja sta "nov vesoljni potop in misterij oz. človekovo potovanje k rešitvi." Majakovski svoje junake popelje v obljubljeno deželo, v komunizem, ustvarjalci pa so želeli poiskati lastno pot do obljubljene dežele in poskušali ponuditi odgovor na vprašanji, kje smo in kam gremo.

»Misterij buffo je izvrstna predstava, polna humorja, ki ga je vpisal že avtor teksta, pa tudi onega, ki ga z današnje perspektive vpisujejo ustvarjalci predstave, poigravajoč se tako s spodletelo izkušnjo socializma kot z novimi zahtevami po pravičnejši družbi. Liki so igralsko izdelani do podrobnosti, izvrstni so Janez Škof, Bojan Emeršič, Barbara Cerar, Tadej Toš, Klemen Slakonja, Uroš Fürst in vsi drugi.« Dnevnik


februar 2014

Anton Pavlovič Čehov: TRI SESTRE, SNG Drama Ljubljana

»je mogoče začeti znova s točke, na kateri je šlo vse v napačno smer?« 

Režija: Januš Kica.

Igrajo: Saša Tabaković, Vanja Plut, Alida Bevk, Nina Ivanišin, Jurij Zrnec, Tina Vrbnjak, Branko Šturbej,  Aljaž Jovanovič, Rok Vihar, Gregor Bakovć, Tomaž Gubenšek, Zvone Hribar, Polona Vetrih.

Čehov je pisal svoj dramski opus v prelomnem času, ki je bil priča odhajanju starega in na katerega obzorju se je že začelo zarisovati novo. Prav ta vmesni čas tematizirajo igre Čehova, najbolj večplastno in hkrati najbolj subtilno nemara prav Tri sestre. Glavne vloge Čehov ni podelil kateri od sester in tudi ne njihovemu bratu, glavno vlogo igra – čas, ki nezadržno teče in katerega tek zaznavamo le po »zunanjih« dogodkih. Osebe v igri, ki zajema dobo štirih let, kakor da se ga ne zavedajo,  kakor da ne znajo suvereno podeliti smisla svojemu življenju. Jim je nemara vendarle bolj udobno le hrepeneti in živeti v utopičnem svetu neizpolnjenih želj?

“Čeprav so Tri sestre eden najpogosteje igranih tekstov pri nas, zazvenijo v novi postavitvi – kar četrti v zadnjih šestih sezonah – v ljubljanski Drami in v izrazito mladi zasedbi, naenkrat na novo z vso svojo ostrino in neprizanesljivostjo... Vsaka izrečena beseda ima pravo težo in neposredno odzvanja in se udejanja v reakcijah drugih – igralci pa so pri tem vsi po vrsti ustvarili izjemne vloge.« Pogledi

marec 2013

PREDSTAVA IZ  SEZONE 2013/14


Povezane vsebine

 • »velike filozofije malih ljudi«

  Portreti II

  Pon, 14.10.2013 - 19:00, Tor, 15.10.2013 - 19:00
  Portreti sodijo v polje t. i. dokumentarnega gledališča, saj so besedila nastala na podlagi intervjujev dramaturginje Uršule Cetinski s ...več »
 • »velike filozofije malih ljudi«

  Portreti III

  Sre, 16.10.2013 - 19:00, Čet, 17.10.2013 - 19:00
  Portreti sodijo v polje t. i. dokumentarnega gledališča, saj so besedila nastala na podlagi intervjujev dramaturginje Uršule Cetinski s ...več »
 • Dušan Jovanović

  Boris, Milena, Radko

  Tor, 19.11.2013 - 19:00, Sre, 20.11.2013 - 19:00
  Ljubezenski trikotnik med upokojeno igralko, njenim možem novinarjem in njenim ljubimcem, upokojenim kapitanom dolge plovbe, razburka ...več »
 • Henrik Ibsen

  John Gabriel Borkman

  Sre, 11.12.2013 - 19:00
  Naslovni junak Ibsenove drame John Gabriel Borkman (1896), bivši bančni direktor, je z ilegalnimi finančnimi špekulacijami zapravil celotno ...več »
 • V. V. Majakovski

  Misterij Buffo

  Sre, 22.1.2014 - 19:00, Čet, 23.1.2014 - 19:00
  Misterij Buffo opisuje pot poslednjih 11 preživelih, zbranih na Noetovi barki - gumenjaku, v obljubljeno deželo. Majakovski je igro napisal ...več »
 • Anton Pavlovič Čehov

  Tri sestre

  Tor, 18.2.2014 - 19:00
  Čehov je pisal svoj po obsegu skromen, a pomemben dramski opus v prelomnem času, ki je bil priča odhajanju starega in na katerega obzorju ...več »
 • Goran Vojnović

  Tak si

  Sre, 26.3.2014 - 19:00
  Komedja“ TAK SI“ je nastala po naročilu SiTi Teatra, napisal pa jo je, letos že drugič prejemnik Kresnikove nagrade za najboljši roman ...več »