Skrito dvorišče

RATKO ZJAČA & DENISE JANNAH & RENATO CHICCO & OLEG MARKOV

pri Hranilnici prekmurskih dobrot

Zasedba: Denise Jannah – glas; Ratko Zjača – kitara; Renato Chicco - organist; Oleg Markov - bobni. 

Denise Jannah, po mnenju kritika časopisa Village voice »preprosto ena najboljših jazzovskih pevk v zadnjih petindvajsetih letih«, je doma iz Surinama. Študirala je na konservatoriju v Hilversumu na Nizozemskem. Doslej je za znamenito založbo Blue note records posnela pet albumov. Kar sedemkrat je nastopila na Severnomorskem festivalu jazza ter gostovala po vsem svetu. Med drugim je pela predsednikom držav in kronanim glavam. Leta 2009 jo je nizozemska kraljica povzdignila v vitezinjo. Revija Down beat je opisala njen glas kot »imeniten, bogat, samozavesten in poln iskrenosti, ki ji snemalna umetelnost ni ničesar odvzela«.

»Ta ženska vas lahko pripravi do tega, da sanjate, jočete ali se zaljubite. Kaj sploh si še lahko želite …« (The Music Advocate)

»Povsem preprosto, Denise Jannah je ena najboljših jazz pevk v zadnjih 25-ih letih, kolikor tudi sam pišem o glasbi.« (nagrajeni jazz avtor in kritik Gary Giddins v  “Village Voice”)

 »Jannahin glas je lep ‒ bogat, zanesljiv in opazen ‒ in kot tak je ne glede na vse (snemanja ...) sposoben ohraniti svojo neokrnjenost.« (Down Beat)

 »Če s težavo sledite poplavi pevk na trenutni jazz sceni, naj vam prihranim nekaj težav: Denise Jannah je vredna vašega časa.« (Detroit Free Press)

 Video: 

https://www.youtube.com/watch?v=tv1guxFs4EA

https://www.youtube.com/watch?v=P9Z_K5wcfNI  

Kitarist Ratko Zjača nastopa in snema z najvplivnejšimi glasbeniki sodobnih jazzovskih smeri. Znan je kot vsestranski umetnik, glasbeni individualist. V mladosti so ga zaznamovali Bach, Beethoven in Jimi Hendrix. Po študiju v Zagrebu si je obzorje razširil pod mentorstvom številnih mojstrskih glasbenikov na konservatoriju v Rotterdamu, zatem pa še v New Yorku. 

Renato Chicco je študij končal na Berklee College of Music v Bostonu, nato živel in ustvarjal v New Yorku, nastopal z mnogimi svetovno znanimi glasbeniki v ZDA, Južni Ameriki, Aziji in Evropi. Trenutno je profesor za jazzovsko improvizacijo na glasbeni akademiji v Gradcu in še naprej nastopa po vsem svetu. 

 Klemens Marktl je študiral bobne v Avstriji, Haagu, Amsterdamu in New Yorku. Nato je živel in ustvarjal na Nizozemskem ter nastopal z mnogimi jazzovskimi velikani.  Danes je profesor jazz bobnov na konservatoriju v Celovcu in nadaljuje svojo ustvarjalno pot v več zasedbah.