Soboško poletje

NOREIA – IRSKA GLASBA Z NAGLASOM

Gledališče Park Murska Sobota

Zasedba: Anej Ivanuša – lesena flavta/irske piščali/galicijske dude/glas; Ana Novak – violina/glas/keltska harfa; Gašper Šinkovec – akustična kitara/harmonika/glas; Stanči Škarja –kontrabas/glas; Robert Bone – klarinet/irske piščali/irske dude/klavir/glas.

Noreia je petčlanska zasedba izkušenih mladih glasbenikov, ki preigravajo tradicionalne irske, škotske in bretonske melodije, a ne vedno povsem tradicionalno. V zadnjem času skupina aktivno spaja »keltsko« tradicijo z lastno dediščino – slovensko ljudsko glasbo, kar ustvarja unikaten in prepoznaven zvok.

V letu 2019 bodo izdali tretji album. Vedno pogosteje se pojavljajo na festivalskih odrih doma in v tujini (Irska, Hrvaška, Italija, Avstrija, Češka, Nizozemska, Nemčija in Španija). Leta 2017 so bili v močni mednarodni konkurenci izbrani za nastop na največjem festivalu keltske glasbe na svetu, festivalu Ortigueira v Španiji. V istem letu je skupina izdala drugi album Moments To Treasure, na katerem smo lahko poleg tradicionalnih skladb prvič slišali tudi nekaj avtorskih pesmi.