Soboško poletje

LAUGH NOW – CRY LATER

Gledališče Park Murska Sobota

Mestna občina Murska Sobota v sodelovanju s srednjimi šolami iz občine že osmo leto sodeluje v mednarodnem mladinskem projektu, ki ga prirejajo v Ingolstadtu skupaj s partnerskimi mesti. 80 mladih iz mest Ingolstadt (Nemčija) Györ (Madžarska), Opole (Poljska), Kragujevac (Srbija), Carrara (Italija) ter dijaki iz Murske Sobote bodo v prvih poletnih tednih na intenzivnih vajah v Ingolstadtu pripravili gledališko-plesno predstavo, se z njo predstavili tam in gostovali v Murski Soboti.

Ustvarjalci letošnjo predstavo SMEJ se zdaj – JOČI kasneje (LAUGH now – CRY later) opisujejo z besedami: fokus, samozavest, ustvarjalnost, ravnotežje, domišljija, sodelovanje, integracija. Koreograf: Josef Eder.

V letošnji predstavi ima glavno vlogo klovn.

 Smeh in solze, otroška razposajenost in sadizem so njegovi spremljevalci: najsi vriska do neba ali je žalosten za umreti – klovn se strastno predaja vsakemu čustvu, da bi se mi  smejali. Hkrati pa nam nastavlja ogledalo in naše skrbi ironično prikazuje kot velepomembne.

 Mojster svojega poklica je bil cirkuški klovn Charlie Rivel iz Španije. Desetletja je bil priljubljen v celi Evropi, poznali so ga tudi v ZDA in Južni Ameriki.  Bil je izvrsten klovn in velik umetnik, toda zaradi svoje povezanosti z nacionalsocialistom tudi sporna osebnost. Tudi ta temna plat njegove osebnosti je prikazana v predstavi. 

 

 

Umetniški tim:

 Z mladimi so tudi letos sodelovali profesionalni umetniki:

 Umetniški vodja, režija, koreografija: Josef Eder

asistentka koreografije: Veronika Habeker

Oprema, kostumu: Katherina Dobner

Asistentka režije: Birgit Mannel-Fischer

Dramaturgija: Sonja Kling

Luči: Michael Bischof