Soboški dnevi 2019 - koncert

PLAVI ORKESTAR

Mestni park Murska Sobota - glavni oder

Zasedba: Saša Lošić - Loša – vokal, Samir Ćeremida - Ćera I – bas kitara, Admir Ćeremida - Ćera II – bobni, Saša Zalepugin – električna kitara.

Plavi orkestar je nastal v Sarajevu leta 1983 in je ena najpopularnejših skupin s področja nekdanje Jugoslavije. V zgodnjih osemdesetih letih je v ozračju prevladujočih sarajevskih glasbenih skupin Bijelo dugme, Indexi in Zabranjeno pušenje najstnik Saša Lošić ustanovil skupino Ševin orkestar, ki je radijski uredniki zaradi imena niso uvrščali v glasbeni program. Ime so zato spremenili v Plavi orkestar, glasbeno ustvarjanje je napredovalo. Skupina je glasbo na koncertih začinila z inovativnimi pristopi, pevec je na odru namesto alkohola pil mleko, po odru pa so hodile kokoši in krave.

Do leta 1992 je Plavi orkestar v glasbenih enciklopedijah označen kot eden od »kulturnih fenomenov osemdesetih in devetdesetih let prejšnjega stoletja«. Do zdaj so izdali osem albumov, ki so bili prodani v več kot pet milijonih izvodov. Izvedli so 3500 koncertov v Jugoslaviji, na Švedskem, v Švici, Nemčiji, na Poljskem in drugje.

Ustanovitelj in protagonist skupine je Saša Lošić - Loša, danes tudi priznan pisec filmske glasbe, med drugim za vse tri najbolj gledane slovenske filme »Outsider«, »Kajmak in marmelada« ter »Petelinji zajtrk«.