Soboški dnevi 2019 - koncert

VLADO KRESLIN Z MALIMI BOGOVI IN BELTINŠKO BANDO

Mestni park Murska Sobota - glavni oder

Zasedba: Vlado Kreslin – vokal, ak. kitara, Gašper Peršl – bobni, Iztok Cergol – violina, harmonika, saksofon, Mileta Grujič – klavir, Anton Feinig – Hammondove orgle, Luka Jerončič – bas, Matej Sušnik – kitara, Luka Ovsec – tolkala, Samo Budna – violina, Boštjan Rous – klarinet, saksofon, Andrej Sobočan – cimbale, Milan Kreslin – vokal, Viktor Marič – harmonika.

Tudi tokrat pride s svojo črno kitaro, Beltinško bando in Malimi bogovi – Vlado Kreslin. Prihaja z že ponarodelimi pesmimi, prekmursko dušo in glasbo, s katero se nas dotakne, kot se zna le on.

Od časov, ko je glasbeno pot začel kot bobnar v lokalnem ansamblu Apollo leta 1970, bo kmalu minilo petdeset let. Gotovo ga je najbolj zaznamovalo glasbeno druženje s starejšimi godci iz rojstnih Beltincev – Beltinško bando, saj se je takrat – konec 80. let – posvetil ljudski godbi ter povzročil pravi preporod etno glasbe in njenega dojemanja na Slovenskem. Ljudsko glasbo je približal mlajšim generacijam in povzročil, »da so ljudje upali spregovoriti v lastnem narečju«. S skupino Mali bogovi, ki je nastala v začetku 90. let, in Beltinško bando je Kreslin na odrih in nosilcih zvoka združil – in še združuje – včeraj in danes, lokalno in globalno.

Kreslin ima pri svojem občinstvu kultni status, ki ni posledica samopromocijskih prijemov, temveč rezultat osebne karizme in sugestivnega glasbenega izraza. Ta temelji na prepletu tradicionalne panonske melodičnosti, rockovskega uporništva in izvirne pesniško-glasbene govorice.

Fotogalerija