ZA ABONMA KOMEDIJA IN IZVEN

Elaine Murphy: LJUBI MOJ, tekmovalno predstavo Dnevov komedije 2018.

Gledališče Park Murska Sobota

Režija: Andrej Jus.

Igrajo: Anica Kumer, Barbara Medvešček in Liza Marija Grašič.

 Debitantska drama irske dramatičarke Elaine Murphy Ljubi moj (Little Gem) je bila krstno uprizorjena na festivalu Fringe v Dublinu septembra 2008 in bila razprodana vse dni trajanja. Istega leta je Elaine Murphy zanjo prejela nagrado Stewart Parker BBC Northern Ireland Drama Award, leta 2009 pa še nagrado Zebbie za najboljšo gledališko igro Združenja irskih dramatikov in scenaristov.

 Elaine Murphy je svojo igro opisala kot »zmešnjavo vseh žensk, ki jih je srečala: delavnih, ne pretirano bogatih ne revnih … žensk, kot smo me same, ki se prebijamo«. V komični drami Ljubi moj ji je uspelo običajno, malo življenje izrisati zanimivo, presunljivo in humorno, da se nas dotakne. Ljubezen in smrt, osamljenost, zapuščenost, staranje, težavno materinstvo in neželeno materinstvo so glavne teme presunljive in duhovite zgodbe treh žensk iste družine. Izdajstva, stiske, trpljenje in razočaranja se prepletajo z nepričakovanimi srečnimi in komičnimi življenjskimi situacijami, ki vzbujajo tako solze kot smeh.

 Iz gledališke kritike:

»V uprizoritvi, ki je v en sam gledališki užitek, ne manjka priložnosti za smeh, zadrego ali solze. Za vse omenjeno imajo več kot dovolj razlogov tri sorodnice, babica Roza, njena hči Lidija in vnukinja Neli. Odločitev režiserja, da igralke posede, daje prestavi dodatno raven… Prav ta sedeči položaj nakazuje ujetost v življenjsko mrežo neizbežnosti, ko je mogoče le govoriti. Hkrati pa se beseda znova izkaže za rešilno vez z obstojem. A vsak konec prinese nov začetek. Ljubi moj je odlična in v sodobni slovenski gledališki produkciji več kot dobrodošla predstava, ki življenje razgrne takšno, kot je: sol, pomešana s sladkorjem.« Radio Slovenija, Simona Kopinšek

Predstava traja 1 uro in 45 minut in ima odmor.


Fotogalerija