potopisno predavanje

DIHATI PAPUO NOVO GVINEJO, dr. Borut Telban

Gledališče Park Murska Sobota

Ko je Borut Telban leta 1986 prvič prišel na Papuo Novo Gvinejo, je v poldrugem letu v višavju Nove Gvineje opravil obsežno raziskavo rastlin, ki so jih domačini uporabljali pri zdravljenjih. Leta 1990 se je v okviru doktorskega študija socialne in kulturne antropologije na avstralski nacionalni univerzi v Canberri vrnil na Papuo Novo Gvinejo, to pot v vas Ambonwari v provinci Vzhodni Sepik. Vaščani so ga posvojili v klan rajske ptice, mu zgradili hišo in omogočili, da je lahko mesec za mesecem in leto za letom počasi pronical v različne domene njihovega življenja.

Na predavanju, kjer se bo ozrl na več kot tridesetletna vračanja v novogvinejsko družbo, bo predstavil nekatere značilnosti tamkajšnjega življenja, spremembe, ki so se v teh desetletjih zgodile, pa tudi radosti in težave antropologa na terenu.

BORUT TELBAN je leta 1994 doktoriral iz socialne in kulturne antropologije na avstralski nacionalni univerzi. Je znanstveni svetnik na Inštitutu za antropološke in prostorske študije ZRC SAZU in redni profesor na Podiplomski šoli ZRC SAZU. Od leta 1986 raziskuje na Papui Novi Gvineji.

Cena vstopnice: 2 evr  – v predprodaji, 3  evr – na dan  dogodka.

Fotogalerija