ZA ABONMA DREMA/KOMEDIJA IN IZVEN

Tadeusz Słobodzianek: NAŠ RAZRED, Prešernovo gledališče Kranj Ljubljana

Gledališče Park Murska Sobota

Četrta predstava Abonmaja drama/komedija 2019/20. 

Režija: Nina Rajić Kranjac.

Igrajo: Darja Reichman, Vesna Pernarčič, Vesna Jevnikar, Miha Rodman, Blaž Setnikar, Peter Musevski, Aljoša Ternovšek, Borut Veselko, Nejc Cijan Garlatti, Benjamin Krnetić, Judita Polak, Ciril Roblek.

Naš razred je ta hip eno izmed najbolj uprizarjanih in odmevnih besedil sodobne evropske dramatike.

Zgodba temelji na resničnem dogodku, ki se je zgodil na Poljskem med drugo svetovno vojno, ko so v majhnem mestu Jedwabne kruto ubili – po nekaterih navedbah 300, po drugih pa 1.600 Judov. Dolgo prikrivana resnica o tem dogodku – da so bili morilci dejansko njihovi poljski someščani in ne nacisti – je prišla na dan šele pred leti, saj so po vojni ta grozljivi pomor seveda zamolčali, preživeli pa so – tako rablji kot žrtve – morali sobivati še naprej, z vsemi osebnimi ranami, krivdo in maščevanji.

Avtor te virtuozno napisane drame skorajda dokumentarno sledi usodam desetih učencev nekega povsem običajnega šolskega razreda, da bi skozi zapleten preplet usod prikazal grozovite posledice tako stalinistične kot nacistične ideološke indoktrinacije, ki sta med ljudmi povzročili popoln razkol in sovraštvo in jih obremenili s kolektivno krivdo ter njenimi posledicami, ki ljudi določajo in zaznamujejo še danes.

Na Borštnikovem srečanju 2018 je predstava prejela: Borštnikovo nagrado za režijo – Nina Rajić Kranjac, Borštnikovo nagrado za igro – celoten igralski kolektiv, Borštnikovo nagrado za glasbo – Branko Rožman.

PREDSTAVA TRAJA 170 MINUT, Z ODMOROM

Cena vstopnice za izven: 18 evr, 16 evr – dijaki, študenti, upokojenci.