Lutkovni abonma 2013/14

Lutkovni abonma obiskuje približno 600 otrok vseh vrtcev in učenci prvih razredov osnovnih šol Mestne občine Murska Sobota, ki si predstave ogledajo organizirano v dopoldanskem času.

Popoldanska predstava je namenjena otrokom, ki niso vključeni v vrtce in otrokom, ki živijo izven Mestne občine Murska Sobota.

V Lutkovni abonma bo vključenih šest odličnih predstav različnih slovenskih gledališč, ki so primerne za otroke od 3. do 6. leta. Zvrstile se bodo enkrat mesečno (načeloma ob ponedeljkih) od oktobra 2013 do marca/aprila 2014. Vse predstave bodo odigrane v Gledališču Park.

 
cena abonmaja: 21 EUR, cena posamezne vstopnice: 4 EUR
 

PROGRAM LUTKOVNEGA ABONMAJA 2013/14:

 

oktober 2013

po angleški ljudski pravljici: POGUMNA MOLLY, Mini teater Ljubljana

Režija: Marek Bečka. Igrata: Robert Korošec in Jose.

Nekoč so živeli zelo revni starši, ki so imeli kopico otrok. Da bi se otroci najedli vsaj gozdnih jagod, jih je oče nekega dne peljal v gozd. A ko so se vračali, jih je pozabil prešteti in tako so v gozdu ostale tri hčerke Polly, Dolly in Molly. Slednja je bila sicer  najmlajša, a hkrati tudi neverjetno bistra, spretna in izjemno pogumna. V iskanju poti domov so deklice naletele na hišo Velikanke in Velikana. Če ne bi bilo iznajdljive Molly, bi gotovo postale Velikanov zajtrk, tako pa so pobegnile in po urah teka naletele na čudovit grad...

S Pogumno Molly se v Mini teater vrača priznani  in večkrat nagrajeni češki režiser, ki smo ga v Murski Soboti že spoznali s predstavama  Mizica, pogrni se in Obuti maček.

 

november 2013

Svetlana Makarovič: ŠKRAT KUZMA DOBI NAGRADO, Slovensko mladinsko gledališče

Režija: Matjaž Farič.

Igrajo: Ivan Peternelj, Daniel Petković, Ivan Godnič, Blaž Šef, Uroš Kaurin, Primož Bezjak, Neda R. Bric, Maruša Geymayer-Oblak, Daša Doberšek, Dušan Teropšič, Robert Prebil, Marinka Štern, Gregor Zorc.

Kuzma je škrat, ki si gozdne dneve zapolnjuje tako, da z ostalimi kolegi škrati tekmuje za potegavščino meseca, kar zmagovalcu prinaša šopek čarobnih rdečih jagod. Konkurenti so frizerski, tiskarski, kuhinjski, zidarski in radijski škrat, v zgodbo pa vskočijo še jež, sraka, medved, veverica in palčice. Kakšen je domet Kuzmovih potegavščin? Ježu z ilovico zapre vhod v dom, mravljam razdre mravljišče, veverici skrije lešnike, sraki pomeša jajca, kar vsekakor zadošča za nagrado. A se na tej točki zgodba, katere osnovni nauk je, če drugim storiš krivico, se ti to vrne, seveda ne konča...

„Topla in duhovita predstava majhnih škratovskih manipulacij in nagajive sreče navdušuje v vseh pogledih... Radio Slovenija „Slikovita in duhovita beseda Svetlane Makarovič z režijo Matjaža Fariča postane žmohtno meso skozi ducat igralcev, ki pravljičnim bitjem vdihnejo življenja in jih v veliki meri niansirajo z gibom in plesnimi songi.“ Delo

 

december 2013

Jaka Ivanc: MALI MEDO, Gledališče Koper

Režija: Jaka Ivanc. Igrata: Gašper Jarni in Gorazd Žilavec.

Ko medvedji radio objavi, da morata pred prihajajočo zimo po medvedjih brlogih zavladati red in disciplina, se očetovsko pokroviteljski Veliki medo ter neugnani, predvsem pa medvedje neizkušeni Mali medo, lotita nabiranja ozimnice, pospravljanja brloga, umivanja in vsakršnih priprav na zimsko spanje. Težava pa nastane, ko Mali medo pred zimskim spanjem ne želi pospraviti tudi plišastega zajca in ga zamenjati s plišastim medvedom, saj je zajec njegov prijatelj, ki mu pomaga premagovati strah pred temo in nenavadnimi šumi v brlogu...

„Avtor v verzih napisane otroške igrice Mali medo  razkriva želje, strah in čustva – predvsem prijateljska – ki si jih vsak otrok nabira ob svojih prvih korakih na življenjski poti.“

januar 2014

Julia Donaldson: ZVERJASEC, Lutkovno gledališče Ljubljana

Režija: Jaka Ivanc. Nastopajo: Gašper Malnar, Brane Vižintin, Martina Maurič Lazar, Jure Lajovic.

Najmlajšim in njihovim staršem dobro znana zgodba pripoveduje o miški, ki se odpravi v gozd po lešnik. Ko ugotovi, da tam nanjo prežijo številni plenilci, si zvita junakinja za zaščito pred njimi izmisli strašnega prijatelja Zverjasca. A kmalu se izkaže, da ta ni samo bitje iz njene domišljije, temveč resnična nevarnost, zaradi česar je miškina iznajdljivost pred novim izzivom... Lutkovni muzikal  z zgodbo o tem, kako premagati strah, je poln preobratov, humorja in rim Julie Donaldson v prevodu in prepesnitvi pesnika Milana Dekleve.

„Nastalo je dobre pol ure zabave za otroke, ki jim ob ogledu ne preostane drugega, kot da se smejijo in čudijo vse do zadnjega.  Srečanja s plenilci vsakič znova popestri tudi domišljena situacijska komika, katere vrhunec je miškino srečanje z Zverjascem. Ta je za vse gledalce VELIKO presenečenje ...“

 

februar 2014

Brata Grimm: GOSPA PEHTRA, Gledališče iz desnega žepka

Režija: Boštjan Štorman. Igrata: Boštjan Štorman in Lucija Ćirović.

Živela je vdova, ki je imela dve hčeri. Prva je bila pridna in lepa, druga pa lena in grda. Ampak vdova je imela leno rajši, ker je bila njena prava hči. Zato je morala pridna deklica vsak dan opravljati težka hišna opravila in presti, medtem ko je lena  poležavala in se sladkala z marmelado. Nekega dne pa je pridni deklici padel motek volne v vodnjak.  Ko ga je želela potegniti ven, je še sama padla vanj in se znašla v svetu Gospe Pehtre...

V Lutkovnem abonmaju 2013/14 bomo prvič gostili Gledališče iz desnega žepka, katerega predstave temeljijo na interakciji med mimično lutko, igralcem in gledalcem. 

 

marec 2014

po japonski pravljici: RIBIČ TARO, Lutkovno gledališče Maribor

Režija: Noriyuki Sawa.

Nastopajo: Miha Bezeljak, Maksimiljan Dajčman, Barbara Jamšek, Metka Jurc, Aja Kobe, Danilo Trstenjak, Elena Volpi, Anže Zevnik.

Nekoč pred davnimi časi je na majhnem otoku nekje na Japonskem živel ribič Taro Urašima. Nekega dne, ko se je sprehajal po morski obali, je zagledal skupino vaških otrok, ki so mučili želvo. Rešil jo je. Čez nekaj dni ga je obiskala rešena želva in ga iz hvaležnosti povabila v Zmajski grad, domovanje princese Oto-hime. Taro ni okleval – sedel je želvi na hrbet in potopila sta se globoko proti dnu morja …

„Japonski Režiser Sawa nam v predstavi, ki se žanrsko spogleduje tudi z glasbenim gledališčem, demonstrira tako rekoč vse, kar je mogoče v (lutkovnem) gledališču narediti. Nepretrgan niz optičnih iluzij, ki s klasičnim inventarjem, lutkami, lučjo in senčnimi efekti ustvari ne samo okvir zgodbe, temveč kar zgodbo samo...“Delo

Povezane vsebine

 • po angleški ljudski pravljici

  Pogumna Molly

  Pon, 21.10.2013 - 10:00, Pon, 21.10.2013 - 17:00, Tor, 22.10.2013 - 10:00
  Nekoč so živeli zelo revni starši, ki so imeli kopico otrok. Da bi se otroci najedli vsaj gozdnih jagod, jih je oče nekega dne peljal v ...več »
 • Svetlana Makarovič

  Škrat Kuzma dobi nagrado

  Pon, 11.11.2013 - 10:00, Pon, 11.11.2013 - 17:00, Tor, 12.11.2013 - 10:00
  Kuzma je škrat, ki si gozdne dneve zapolnjuje tako, da z ostalimi kolegi škrati tekmuje za potegavščino meseca, kar zmagovalcu prinaša ...več »
 • Jaka Ivanc

  Mali Medo

  Pon, 16.12.2013 - 17:00, Tor, 17.12.2013 - 9:00, Tor, 17.12.2013 - 10:30
  Ko medvedji radio objavi, da morata pred prihajajočo zimo po medvedjih brlogih zavladati red in disciplina, se očetovsko pokroviteljski ...več »
 • Julia Donaldson

  Zverjasec

  Pon, 6.1.2014 - 10:00, Pon, 6.1.2014 - 17:00, Tor, 7.1.2014 - 9:15, Tor, 7.1.2014 - 10:45
  Najmlajšim in njihovim staršem dobro znana zgodba pripoveduje o miški, ki se odpravi v gozd po lešnik. Ko ugotovi, da tam nanjo prežijo ...več »
 • Brata Grimm

  Gospa Pehtra

  Pon, 3.2.2014 - 10:00, Pon, 3.2.2014 - 17:00, Tor, 4.2.2014 - 9:15, Tor, 4.2.2014 - 10:30
  Živela je vdova, ki je imela dve hčeri. Prva je bila pridna in lepa, druga pa lena in grda. Ampak vdova je imela leno rajši, ker je bila ...več »
 • po japonski pravljici

  Ribič Taro

  Pon, 24.3.2014 - 17:00, Tor, 25.3.2014 - 9:15, Tor, 25.3.2014 - 10:45, Sre, 26.3.2014 - 9:15
  Nekoč pred davnimi časi je na majhnem otoku nekje na Japonskem živel ribič Taro Urašima. Nekega dne, ko se je sprehajal po morski ...več »